Скритата тайна на изкуствения интелект

Растежът на изкуствения интелект и криптовалутата означава, че центровете за данни – и евтината, изобилна енергия, която ги захранва – ще стават все по-важни за националната сигурност.

Когато публичната сфера е пълна с модни думи като „AI“ и „Crypto“, общността за национална сигурност все още се бори с последиците от това как Съединените щати ги използват като инструменти за държавно управление.

Технологиите винаги променят глобалния геополитически баланс на силите както във военно, така и в икономическо отношение. Криптовалутата представлява потенциална заплаха за любимата „голяма тояга“ на Вашингтон, икономическите санкции. Например руските агенти използват Tether, за да заобикалят санкциите и да купуват части и оръжия за дронове. В крайна сметка Русия успява да извлече предимствата на стабилна световно приета валута, като същевременно не трябва да играе по правилата, диктувани от Съединените щати. Това създава прецедент, който беше почти игнориран от политиците от властта и от двете страни. Агенцията за национална сигурност има оборудване за проследяване на някои от тези транзакции. И все пак те не могат да се намесват в потока на валутата, което е особено объркващо предложение за законодателите с, в най-добрия случай, бегло разбиране на този конкретен начин на обмен.

Изкуственият интелект създаде нови способности за прогнозиране и ранно предупреждение, като например прогнозиране на избори, растеж на реколтата, потоци от приходи и военни движения, всички от които имат значителни стратегически и военни последици . Малки свързани и интегрирани с AI военни отряди са бъдещето на ефективната война и много нации започват да забелязват. И все пак Министерството на отбраната не е положило достатъчно усилия да осигури и интегрира AI във военните операции на САЩ. Това поставя военните в положение, подобно на ранните години на Войната срещу терора, напълно неподготвени да се бият с нов тип враг, който се движи и се бие по-бързо, отколкото висшите началници са си представяли.

И все пак има сериозно отклонение между възприеманото въздействие на тези технологии и действителността на тяхното прилагане. По-обикновените проблеми с потреблението на енергия остават незабелязани както от лидерите, така и от широката общественост, когато се обсъждат тези нови технологии и тяхното въздействие върху националната сигурност.

По-специално има специфични инфраструктурни нужди за всеки, който иска да борави с тези инструменти.

AI е готов да се превърне в петрола на бъдещето, а центровете за данни са петролните полета, от които ще бъде създаден. Виждаме разпространението на AI в почти всяка една индустрия и в близко бъдеще тези индустрии ще разчитат на AI, за да функционират правилно. Колкото по-големи са центровете за данни, толкова по-мощен е AI моделът. И все пак, за разлика от почти всеки друг бизнес, те изискват само един основен ресурс: електричество – и огромни количества от него.

Колко мощност ще изискват тези технологии? Понастоящем дейностите по копаене и поддръжка на биткойн консумират между 67 и 240 терават часа , или 0,2 до 0,9 процента от цялата световна консумация на енергия годишно. Що се отнася до AI, изчислителната мощност, необходима за използването му, се удвоява на всеки 100 дни и се прогнозира да представлява 4 процента от световното търсене на електроенергия до 2028 г. Огромните изисквания за енергия ще означават, че евтината енергия, а не евтиният труд ще бъде движещата сила зад избора на технологичните компании за техните центрове на работа.

Производството на хардуер едва ли ще се измести от Източна Азия, но центровете за данни, захранващи AI и криптовалутите, ще бъдат изградени в райони с изобилие от евтина и надеждна енергия. Разходите за земя са почти незначителни в сравнение с разходите за електричество и оборудване. Значението на тези центрове за данни често се губи в блясъка на продукта, който правят възможен.

В бъдещи конфликти центровете за данни ще бъдат централната нервна система на всяка свързана бойна сила и тяхната защита или унищожаване ще бъде основен определящ фактор за изхода от конфликтите. Тяхната полезност ще бъде равна на британската верижна домашна радарна система по време на Втората световна война. Данните, събрани от всеки войник, дрон, самолет, танк и система за наблюдение, трябва да бъдат събрани и интерпретирани в една картина на цялото бойно поле, която командирите могат да използват, за да вземат решения. Понастоящем паметта и изчислителната мощност, необходими за изпълнението на тези задачи за пълномащабна бойна сила, могат да бъдат намерени само в център за данни. Мобилните центрове за данни обаче са в процес на разработка.

Добрата новина е, че AI и, в по-малка степен, криптовалутите едва наскоро започнаха да се развиват в широко разпространена технология. Въпреки че Вашингтон със сигурност изостава както на фронтовете на законодателството, така и на прилагането, това е въпрос на няколко години назад, а не десетилетия, както при други въпроси. Това оставя сравнително постижим път за наваксване. Все пак започва с образованието на нашите избраници. Писателите на речи, които пръскат модни думи в темите си за говорене като подправка, няма да се справят.

Страхът оформя разговора за криптовалутите и ИИ във Вашингтон, главно поради липсата на разбиране и образование. Образованието трябва да бъде на фокус, тъй като разбирането ще потуши страха от неизвестното.

Източник: The National Interest

Автор: Адриан Кранц. Той е президент на Paratrade Corporation и автор на глобалната среща на върха в Нюпорт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *