След сигнал на „Възраждане“ подуправителят на БНБ ще бъде отстранен

Днес Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) е уведомила Българската народна банка (БНБ) за постановено решение, с което е установила несъвместимост по отношение на Андрей Гюров, подуправител, ръководител на управление „Емисионно“.


„Преди около три месеца аз подадох сигнал в КПКОНПИ, тъй като докато е бил избран за подуправител на БНБ, Гюров е бил едновременно и в Управителния съвет на политическа партия ПП, бил е и в Управителния съвет на НПО, което се занимава с продажба на анализи, т.е. извършва търговска дейност. При това тези анализи се изготвят също и от БНБ. Конфликт на интереси е и да си в управлението на дружество, което се занимава с търговия с благородни метали, а ти да си подуправител на управление „Емисионно“. Този мой сигнал очевидно е провокирал проверка и резултатът е отстраняването на Гюров по несъвместимост. “, каза на брифинг пред журналисти народният представител Димо Дренчев от „Възраждане“.

Решението на КПКОНПИ е, че Андрей Гюров е в несъвместимост със заеманата от него длъжност, тъй като е бил длъжен както по закона за БНБ, така и по правилата на ЕЦБ, да декларира, че участва в Управителния съвет на НПО и да получи разрешение за тази дейност от Управителния съвет на БНБ.

„Той е укрил това и в декларацията, която е подал и към БНБ, също и в декларацията, подадена към към КПКОНПИ при встъпване в длъжност. Интересното е, че в момента, в който сглобката се разпадна, решение за отстраняването на Гюров е взето, а до преди това беше покривано .“, допълни Дренчев.

Стана ясно, че в момента Андрей Гюров е излязъл в неплатен отпуск.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *