Соня Йончева е „Музикант на годината 2023“ в националната анкета на предаването „Алегро виваче“

Соня Йончева е носителят на приза „Музикант на годината 2023″. Тя спечели вота на публиката в националната анкета, организирана от предаването за класическа музика „Алегро виваче“ на програма „Хоризонт“. Призовете бяха връчени вчера в Първо студио на БНР на официална церемония под патронажа на Министерство на културата.

Името на световноизвестното сопрано беше обявено от Елиянка Михайлова от Министерство на културата. Оперната прима беше възпрепятствана да дойде лично в София за церемонията и благодари за признанието в специално видеообръщение, в което благодари на слушателите за голямата чест и гласуваното доверие и допълни: „Приемам тази награда като висока оценка и сериозна отговорност, защото е наш дълг, като обществени личности, да бъдем пример и вдъхновение за бъдещите поколения. За да имат те потребност от изкуство и да търсят необятните възможности, които то разкрива. БНР е неизменна част от тази кауза години наред. Гласът от ефира на БНР да е винаги на честотите на културата!“

Близо 7 хиляди реални гласа бяха подадени в 33-ото издание на анкетата „Музикант на годината 2023″. Слушателите избраха своите фаворити в пет категории сред финалистите, определени от професионално жури според новия регламент на допитването.

Детският хор на БНР спечели приза в категория „Ансамбъл на годината 2023″. Димитър Димитров, член на УС на БНР, връчи наградата на маестра Венеция Караманова, която благодари на БНР, че разпространява българската музика и хорово изкуство.

В света на музиката“ на Плевенска филхармония получи наградата „Музикален проект на годината 2023″. Зефира Вълкова връчи приза на Веско Ешкенази, Вероника Тодорова, Георги Милтиядов и Любомир Дяковски.

Милена Добрева получи приза „Музикален педагог на годината“ за работата си като преподавател и хоров диригент в Бургас. Наградата връчи проф. Сава Димитров, ректор на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ и член на Обществения съвет на БНР.

Диригентът Георги Милтиядов спечели вота на публиката в категория „Млад музикант на годината“. Наградата беше връчена от Стоян Караиванов.

Цигуларката Олга Дойкова, десетокласничка в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас, стана осмият лауреат на наградата „Олга Камбурова“ в подкрепа на млад талант, която се определя от екипа на предаването „Алегро виваче“. Наградата беше връчена от Веско Ешкенази.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *