София преди 100 г. през обектива на Димитър Карастоянов показват Халите

Пътуване във времето, 114 години назад: изложба показва как е изглеждала София през обектива на големия български фотограф Димитър Карастоянов. Някои от най-забележителните сгради в столицата в техния автентичен вид от началото на XX век са включени в изложбата „София в минало време“. Тя е разположена в пространството за култура и изкуство „Сцена“ на Централните хали и ще остане достъпна за публиката до 23 юни, съобщават организаторите.

„Като една от най-емблематичните сгради на София, Централни хали ще поставя силен фокус в културната си програма върху събитията, свързани с културното наследство на София и квартала. Затова и първата изложба там съдържа 15 кадъра, заснети от именития фотограф Димитър Карастоянов между 1910 и 1912 г.“, разказват от екипа.

Кадрите, включени в експозицията, са предоставени от Виктор Топалов, създателят на инициативата „Бохемска София“. Освен самите Хали те представят и други знакови обекти в столицата като Народния театър и градината „Александър“ пред него, катедралния храм „Свети Александър Невски“ и др.

Димитър Карастоянов (1856-1919) е представител на прочута фотографска династия, запечатала едни от най-важните личности, сгради и събития в историята на България от XIX и ХХ век. Той е роден през 1856 г. в Самоков. Син е на първия български фотограф Атанас Карастоянов и брат на придворния фотограф на княз и цар Фердинанд I, Иван Карастоянов.

Пред обектива на Димитър Карастоянов застават политици, общественици, хора на изкуството и обикновени граждани, а с албума си „София – 1912“ той увековечава европейския облик на града в началото на XX век. Той е автор и на едни от първите български репортажни снимки, заснети по време на Балканската война и публикувани в наши и чужди издания.

Сред посетителите в ателието му, което се е намирало на бул. „Цар Освободител“ срещу италианското посолство, е и бъдещата му съпруга Райна Балджиева. Тя на свой ред се увлича по фотографията и става една от първите дами у нас, застанали пред обектива. Двама от синовете им тръгват по техните стъпки. Богдан (Бончо) Карастоянов е сред пионерите в цветната фотография, а Божидар Карастоянов е придворен фотограф на цар Борис III.

Изложбата в Халите е придружена с портретна фотография на Димитър Стоянов, предоставена от неговата праправнучка – фотографката Биляна Карастоянова.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *