С центъра си за лечение на туморите на простатната жлеза ИСУЛ е финалист за Медицинските награди

С центъра си за лечение на туморите на простатната жлеза ИСУЛ е финалист за Медицинските награди
Церемонията е на 5 юли в София Добрите примери в родното здравеопазване ще бъдат представени от деветото издание на  BALKAN MEDICAL AWARDS 2024, съобщават организаторите от  Global Media, част от международната платформа за сътрудничество Global Leaders.
Церемонията ще се състои на 05.07.2024 г. в Hyatt Regency Sofia. 
Лекари, болници, клиники и медицински екипи могат да кандидатстват за Балканските Медицински Награди до 1 юли 2024 г. Номинации ще бъдат направени от здравни организации,  специализирани медии и ресорни журналисти. 
Центърът за съвременна диагностика и лечение туморите на простатната жлеза към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ с ръководител акад. проф. д-р Чавдар Славов, е мултидисциплинарно звено, създадено на функционален принцип в една от най-големите университетски болници у нас. Звеното обединява специалисти от няколко от водещите клиники в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“: Клиника по урология и андрология, с ръководител акад. проф. д-р Чавдар Славов, Клиника по медицинска онкология с ръководител проф. д-р Петранка Троянова (с двете си отделения – по лъчелечение и по клинична онкология), Клиниката по анестезиология и активно лечение с ръководител проф. д-р Мая Белитова и Клинична лаборатория с ръководител д-р Али Бедран.
На практика центърът предлага цялостен алгоритъм за лечение на туморите на простатната жлеза: от диагностиката, през различните методи на лечение до проследяване на постигнатите резултати.
Андрологичният център е единственото място в България, където беше въведена и успешно се прилага вече над две години и половина Брахитерапия с ниска мощност на дозата при лечение на ранна форма на рак на простатната жлеза. До въвеждането му пациенти, които искат да се възползват от иновативния метод, трябваше да се лекуват в чужбина.
Първият етап от манипулацията – чертане на контурите на простатната жлеза, планиране на броя на имплантационните игли,  броя и дозата на сийдовете за индивидуалния пациент, за постигане на оптимален резултат на дозата.
Нискодозовата брахитерапия представлява вътреорганно облъчване на простатата при пациенти с тумор в този орган. В простатната жлеза се вкарват малки зърна, наречени сийдове, на йод 125 изотоп, изчислени по определена формула. Те осъществяват вътретъканно облъчване на тумора на простатната жлеза в рамките на 6-8 седмици, при което се постига 96% излекуване. В повечето случаи методът позволява да се избегне натоварващата химио и лъчетерапия. Той е безопасна и много ефикасна алтернатива на оперативното лечение на рака на простатната жлеза и позволява при тези пациенти да се съхрани еректилната функция и да се избегне едно от най-неприятните усложнения от операция на простатата – неволно изпускане на урина.
Методът се осъществява от специално обучен мултидисциплинарен екип, който включва специалисти в следните направления: медицински физик, лъчетерапевт, уролог, анестезиолог, медицинска сестра.
Благодарение на постоянството и несломимия дух на акад. проф. д-р Чавдар Славов и проявеното разбиране от страна на Министерство на здравеопазването, нискодозовата брахитерапия вече е безплатна за пациентите. Те доплащат единствено за медицинските консумативи, които са специфични. Има обещания, че скоро те също ще станат безплатни.
Партньори на събитието са: Центърът за защита правата в здравеопазването, Националното Сдружение  на общопрактикуващите лекари, Националното сдружение на частните болници и други.
Втори етап – имплантиране на иглите със сийдовете в простатната жлеза, според изготвения индивидуален, оптимален терапевтичен план за конкретния пациент.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *