Тайното оръжие на Илон Мъск в Китай: 76-годишната му майка

Илон Мъск може да има много проблеми в Китай, но това не важи за 76-годишната му майка Мей Мъск, която се радва на изненадващ статус на знаменитост в цялата страна.

Нейната автобиография A Woman Makes A Plan се изкачи до върха на класациите с бестселъри в Китай през последните години, тълпи от фенове се събират по време на представянията на книгата. Дори китайското правителство я възхвалява, разказва The Wall Street Journal.

Мей Мъск, която е бивш модел, впечатлява със смелия си външен вид, интересната си житейска история и, разбира се, с факта, че е отгледала един от най-богатите хора в света. Сега китайските компании настояват тя да представя техните продукти – от смартфони до устройства за масаж.

Миналия месец Мей Мъск предизвика широк интерес със снимка в Instagram, показваща как държи колан за масаж. Повече от 140 000 броя от устройството на стойност $200 бяха продадени онлайн, а инфлуенсъри публикуваха видеоклипове с него.

Тези топли чувства не се отнасят до известния ѝ син. Военните в Пекин разкритикуваха работата на Илон Мъск в подкрепа на САЩ със сателитите Starlink на SpaceX, призовавайки американските компании „да не помагат на злодей да върши зло“. Продажбите на електрическите превозни средства на Tesla в Китай се понижават. Предприемачът трябваше да пътува до Пекин наскоро, за да спечели одобрение за проектите на компанията за автономно шофиране.

Мей и Илон Мъск изглеждат близки. Той редовно пуска публикации за нейните постижения и е известно, че я нарича свой герой. Мей е и нещо като неговото тайно оръжие в Китай.

В Деня на майката тя публикува зашеметяващи снимки от небостъргач в Шанхай с изглед към назъбения силует на града. Едната включваше букет рози от Илон. „Хората обичат своите Tesla навсякъде, където отида“, отбеляза Майе в публикацията си.

Посещението ѝ тогава последва въпросното пътуване на Илон Мъск до Китай, по време на което той се срещна с висши служители, за да настоява за сделка, позволяваща на Tesla да пусне своя „Full Self-Driving“ или FSD софтуер в страната. Според държавната преса компанията е получила лиценз някои от нейните превозни средства да тестват софтуера в Шанхай.

Миналата година майката на Мъск изигра друга подгряваща роля, обикаляйки гигафабриката на Tesla в Шанхай преди пристигането на сина си, което генерира значителен шум в интернет. „По някакъв начин тя действа като посланик на Tesla и рекламира продуктите на компанията“, коментира Дейвид Джан, генерален секретар на Международната асоциация за инженерство на интелигентни превозни средства в Китай.

„Перфектният идол“ на Китай

Май Мъск е родена през 1948 г. в Канада. Започва кариера на модел в тийнейджърските си години, като стига до финала на Мис Южна Африка. След Илон тя има още две деца – Кимбал, който сега е в бордовете на Tesla и SpaceX, и Тоска, режисьор. В автобиографията си Мей описва битките си като млада майка, изправена пред домашно насилие и развод. По-късно в живота си обаче тя придобива две магистърски степени и става професионален диетолог.

Тази история я превръща в „перфектния идол“ за градските китайски жени от средната класа, от които се очаква да съчетават успеха у дома и в офиса, като същевременно остават физически привлекателни, според Алтман Пенг, учен в областта на джендър стереотипите в Университета на Уоруик

 

Цчлата статия от тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *