Три дни преди вота изпълнителната власт се намесва в изборите в Старозагорско

Три дни преди вота изпълнителната власт се намесва в изборите в Старозагорско. Това заяви Ваня Григорова, лидер на Коалиция „Солидарна България“ и водач на листите в 25 МИР в София, в Пловдив-град и за европейски парламент на изборите на 9 юни, в ефира на БНР.

„Темите, които задаваме в предизборната кампания очевидно уплашиха управляващите. И ето една новина от днес – отново имаме недопустима намеса на институциите в предизборния процес. Следобед спешно в Раднево пристигат служебният министър на енергетиката Владимир Малинов и кметът на Стара Загора Живко Тодоров, който е и член на ръководството на ГЕРБ, уж за да разговарят със синдикални лидери за бъдещето на комплекса „Марица-Изток“, заяви тя. – Нали си даваме сметка, че три дни преди деня за размисъл целта очевидно е друга. За обилното отразяване на „събитието“ даже е уреден специален транспорт за медиите… Ако управляващите бяха толкова загрижени за бъдещето на комплекса „Марица Изток“, можеха да се възползват от визитата на председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и да поставят пред нея въпроса“.

Ваня Григорова добави, че вместо да я водят на предизборна разходка в Пловдив, където Фон дер Лайен беше освиркана, са можели да я заведат в Раднево и Стара Загора да се срещне очи в очи с потърпевшите от „Зелената сделка“.

„И в Старозагорско едва ли щяха да я посрещнат с цветя, нито пък щяха да я короноват за Царица на розата, въпреки че Розовата долина е близо. Но такъв разговор щеше да има много повече смисъл във връзка с бъдещето на комплекса „Марица Изток“, коментира тя. – Ние от „Солидарна България“ вече заявихме, че дори и 5 процента шанс да има за запазване на комплекса, ще го използваме. Очевидно е, че това не може да стане с нагаждачество и демагогия, а с воля и характер, каквито сме доказали, че притежаваме. Нужен е и професионализъм и ние го имаме в лицето на инж. Щерьо Щерев, бивш директор на „Мини Марица-Изток“ и заместник-председател на Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия, който е водач на нашата листа в Старозагорско“.

Ваня Григорова отбеляза, че над 120 000 души в Стара Загора и в съседните райони са заложници на „Зелената сделка“ – класическа неолиберална политика на Еврокомисията, пробутвана уж от загриженост за природата. „Тя увеличава неравенствата не само между отделните държави, но и вътре в обществата, заяви тя. – Пример за това е съвсем ясен – със закупуването на електромобил получаваш данъчни облекчения, безплатни паркоместа и прочее бонуси, но колко струва този електромобил и може ли обикновеният работещ човек да си го позволи?

След изборите за Европейски парламент всичко ще подлежи на предоговаряне, включително „Зелената сделка“, след като дори и цената на въглеродните емисии, които закопават нашата енергетика, подлежи на политически решения. Нека да си припомним, че когато Германия трябваше да се запаси с въглища, стойността на емисиите бе задържана, а дори и налагането на санкции срещу Русия беше забавено.

Лицемерието и двойните стандарти на Еврокомисията бяха илюстрирани чудесно и от един от въпросите, който ми бе зададен в Димитровград: А кой ще наложи санкции за вредни емисии на онези, които наливат масло в огъня на конфликта в Украйна с несекващи доставки на оръжия?“.

Видео може да изтеглите от този линк:

https://we.tl/t-4qquC1oJWl 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *