Търсенето на жилища в Русе изпреварва предлагането, купуват предимно млади хора

ърсенето на имоти в Русе изпреварва предлагането на жилища, а купувачите са предимно млади хора с добри доходи. Това стана ясно по време на Real Estate Business Forum в града на 17 юни, където експерти от бранша очертаха тенденциите за имотния пазар, кредитите по нови жилища и развитието на градоустройството.

Предпочитаните райони в Русе са „Център“ и „Възраждане“, но заради очакванията за паркова зона в кв. „Здравец“ жителите насочват вниманието си и в този район. Това стана ясно от думите на Надежда Няголова от „ЕРА Надежда“, като тя информира присъстващите, че се наблюдава интерес към втори инвестиционен имот и към еднофамилни къщи извън града.

Д-р Николай Лазаров, директор „Управление продажби индивидуално банкиране“ в Пощенска банка, очерта какви са тенденциите около жилищното кредитиране и посочи, че се наблюдава 7% ръст на средните суми на усвоените жилищни кредити в Русе, а възрастта на кредитоискателите е до 45 години. Лазаров допълни, че  69% е средният процент финансиране от стойността на купувания имот.

По време на Real Estate Business Forum специален гост сред лекторите беше д-р арх. Иван Ениманев, главен архитект на Русе. Той увери аудиторията, че усилията са насочени към изграждане на затворени комплекси, обособяване на паркоместа и подобряване на зоните за отдих, за да се усъвършенства средата на обитаване. Арх. Ениманев сподели, че се предвижда развитие на вилните зони на Русе в зони за жилищно строителство.

„Като град с най-голям брой паметници на културата общинското ръководство на Русе се фокусира върху опазването, реставрирането и социализирането на това културно богатство в диалог с Министерство на културата“, допълни главният архитект.

За втора поредна година бизнес форумите на Imoti.net Real Estate Business Forums се провеждат в подкрепа на фондация „Очи на четири лапи“, в която се обучават кучета-асистенти на незрящи и на хора с диабет, аутизъм и двигателни проблеми.

Следващите срещи на Real Estate Business Forums 2024 ще бъдат през месец октомври в Пловдив и Варна.

Бизнес дискусиите са част от проекта Real Estate Business Forums and Awards, конкурсът, отличаващ най-добрите в сектора на недвижимите имоти спрямо изминалата година. Церемонията по връчване на престижните статуетки се проведе през месец май, като списък с всички отличени може да бъде разгледан ТУК. Проектът се осъществява в унисон с цялостната мисия на портала за недвижими имоти Imoti.net, част от Investor Media Group, да стимулира прозрачното и професионално развитие на имотния бизнес в полза на потребителите.

Генерален партньор на Real Estate Business Forums & Awards 2024 е Пощенска банка. Основен партньор е Имоти Премиер. Проектът се организира с подкрепата на Unique Estates, New Estates, Явлена и ЕРА Недвижими имоти.

Институционални партньори на проекта са Български Съвет за Устойчиво Развитие, Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), Университета за национално и световно стопанство (УНСС), Френско-българска търговска и индустриална камара, Международна федерация за недвижими имоти „FIABCI“, Камарата на строителите в България, Българската фасилити мениджмънт асоциация, Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес и Камара на архитектите в България.

Медийни партньори са Investor.bg, Dnes.bg, Bulgaria ON AIR, Money.bg, сп. BusinessGlobal, Градът Медия Груп, вeстник „Строител“ и Stolica.bg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *