„Уникална и интересна“: Откриха мистериозна сграда на 4000 години на о.Крит

Голяма кръгла каменна сграда на 4000 години, открита на върха на критски хълм, озадачава археолозите и заплашва да попречи на голям проект за летище на гръцкия туристически остров.

Гръцкото министерство на културата заяви, че структурата е „уникална и изключително интересна находка“ от минойската цивилизация на Крит, известна със своите разкошни дворци, пищно изкуство и енигматична писмена система. Наподобяващи огромно автомобилно колело отгоре, руините на лабиринтната сграда с площ от 1800 квадратни метра излязоха наяве по време на скорошни разкопки от археолози.

Мястото беше предназначено за радарна станция, която да обслужва ново летище в процес на изграждане близо до град Кастели. Предвидено да бъде отворено през 2027 г., се предвижда да замени второто по големина летище в Гърция в Ираклион и да обслужва до 18 милиона пътници годишно.

Археолозите все още не знаят за какво е служила структурата на хълма. Все още е в процес на разкопки и няма известни минойски паралели. Така че за момента експертите предполагат, че може да е бил използван за ритуал или религиозна функция.

Обградена от осем стъпаловидни каменни стени с височина до 1,7 метра, вътрешната структура е била разделена на по-малки, свързващи се пространства и може да е имала плитък коничен покрив.

В изявлението на министерството се казва, че не изглежда да е било жилище, а находките отвътре включват голямо количество животински кости.

„Възможно е периодично да е бил използван за вероятни ритуални церемонии, включващи консумация на храна и вино“, се казва в изявлението.

„Неговият размер, архитектурно оформление и внимателна конструкция изискваха значителна работна ръка, специализирано ноу-хау и стабилна централна администрация“, се казва в него, добавяйки, че това със сигурност е някакъв вид обществена сграда, която се откроява в целия район.

Министърът на културата Лина Мендони, археолог, обеща находката да бъде запазена, докато за радарната станция ще се търси друго място.

„Всички разбираме стойността и важността на културното наследство… както и потенциала за растеж“ на проекта за ново летище, каза тя. „Възможно е да продължим с летището, като същевременно предоставим на антиките защитата, която заслужават.“

Министерството каза, че сградата е била използвана главно между 2000 и 1700 г. пр. н. е. и е основана около времето, когато са построени първите дворци на Крит – включително в Кносос и Фестос.

В него се казва, че някои от характеристиките му са сравними с ранните минойски кошерни гробници, покрити със стъпаловидни конусовидни покриви, и гробни могили в други части на Гърция.

Богатото културно наследство на Гърция често води до конфликти на интереси по време на строителни проекти.

В края на миналия век цяло укрепено селище на върха на хълм от третото хилядолетие пр. н. е. беше разкопано и след това унищожено по време на строителни работи за международното летище в Атина.

Досега най-малко още 35 археологически обекта са открити по време на работата по новото летище Кастели и неговите пътни връзки, каза министерството.

Не пропускайте най-важните новини – последвайте ни в Google News Showcase

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *