Членовете на Abba получиха шведско рицарско звание

Те бяха удостоени с рицарски орден, връчен за последен път преди почти 50 години.

Abba получиха едно от най-престижните шведски рицарски звания, съобщи „Гардиън“.

Поп легендите бяха отличени от крал Карл XVI Густав на 31 май за културното им влияние, което е довело шведската поп музика до огромна световна аудитория.

Групата – Бени Андершон, Агнета Фелтскуг, Ани-Фрид Люнгста и Бьорн Улвеус – се появи рядко заедно на публично място в Стокхолм, където им беше връчен Кралският орден „Ваза“ за „изключителни усилия в шведската и международната музика“.

През 1975 г. Швеция спира да връчва кралски ордени на своите граждани, но продължава да връчва кралски ордени на чужденци. Парламентът на страната обаче възстанови тази практика през 2022 г., а церемониятаотбеляза първия път, когато ордените бяха връчени на шведи от половин век насам.

Групата, която преживя няколко раздяли, се събра отново, за да получи отличията си. Агнета беше омъжена за Бьорн, а Бени – за Ани-Фрид. И двете двойки се разделят в разгара на славата си, първата двойка през 1980 г., а втората – година по-късно.

Abba все още са една от най-големите попгрупи в света, въпреки че не са свирили на живо от 1982 г., когато се появяват в The Late, Late Breakfast Show на Ноел Едмъндс по Би Би Си.

След раздялата Фелтскуг, която е звезда в Швеция още преди да се присъедини към групата, прави успешна солова кариера, но оригиналните хитове на групата никога не са избледнели, превръщайки се в основни елементи на поп културата в продължение на десетилетия.

Продадени са повече от 400 милиона албума и сингли и са първите шведи, спечелили победа на Евровизия, а дигиталните версии на групата, известни като „Abbatars“, свирят пред разпродадени зали в Лондон като част от Abba Voyage.

Шоуто, което се играе в специално построена за целта зала в Олимпийския парк „Кралица Елизабет“ в Източен Лондон, отнема 7 години и 175 млн. долара, а от старта му билети са закупили над 1 млн. души.

Популярността на Abba беше възродена от мюзикъла „Mamma Mia!“ и последвалата го филмова адаптация, които представиха музиката на групата на нови поколения.

Името на Abba все още привлича много хора и през януари тази година Андершон и Улваус получиха дивидент от близо 1 млн. паунда след рязкото увеличение на печалбата на продуцентската компания, която стои зад мюзикъла „Mamma Mia!“ и филмовите адаптации. | БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *