Ще оцелее ли човечеството под контрола на изкуствения интелект?

Темата за изкуственият интелект предлага много възможности за анализи. Анализ на миналото, анализ на настоящето, анализ на бъдещето.

Но като че ли с всеки изминал ден и все по-сериозният напредък на технологиите е по-добре да не се замисляме над евентуалната съпоставка между него и чисто човешкият фактор, просто защото бъдещето става все по-трудно за предвиждане.

Преди броени дни ChatGPT-4, създаден от OpenAI, стана първият изкуствен интелект… преминал теста на Тюринг. За незапознатите, създаден от британския математик Алан Тюринг през 1950 година, той е предназначен да определи дали една машина може да проявява интелигентност, неразличима от тази на човек.

Източник: iStock

За да успее AI да преодолее теста, трябва да комуникира с човек по начин, чрез който той да не разбере, че не комуникира с друг такъв. Е, оказва се, че AI е постигнал впечатляващи цифри, при които събеседникът не е разбрал, че общува с машина.

 

В проучването са се включили 500 души, принудени да комуникират едновременно с програмата от 60-те ELIZA, с AI CPT-3.5 и ChatCPT-4 (стоящ в основата на ChatGPT). След петминутен разговор, 54% от тях така и не са успели да разберат, че GPT-4 всъщност не е човек.

Източник: Getty Images

Иначе Алан Тюринг се счита за баща на теоретичната информатика и теорията на изкуствения интелект още от средата на миналия век, но според много съвременни учени, теорията му трябва да бъде съобразена с интелигентността на съвременните машини.

 

Дори и самият факт, че говорим за еволюирала интелигентност на изкуствен интелект обаче, е достатъчно плашеща…

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *