Алачатъ – красота, архитектура, минало и спокойствие на едно място

На няколко минути от елитния турски курорт Чешме, на егейския бряг, се намира малкото градче Алачатъ – рай за туристите, които търсят спокойствие и красота. Тук дори и в най-натоварения летен сезон всичко върви на забавен каданс, предаде специалният пратеник на БГНЕС.

На Балканите градчетата с тесни улички с калдъръм са безброй. Също толкова са и изпълнените със заведения и два път и отгоре онези, които преливат от магазини със сувенири. Алачатъ има всичко това, но тук е всичко премерено. Нито заведенията, които са навсякъде, нито дюкяните за сувенири не ви пречат при разходката. Няма я онази досадна „туристическа буря“, където всеки се бута, бърза и на моменти е дори е изнервен, защото бърза за някъде. Тук не бързаш не се буташ. Спокойно заставаш пред всяка къща, пред всяка порта, пред всяка „закрита тераса“, пред всяка „превзета“ от цветя входна врата. Архитектурата на Алачатъ е запазена и всеки, който иска да построи нещо ново трябва да спазва строги правила, така че то да се вписва хармонично в съществуващите ансамбли.

Това е и може би единствената туристическа дестинация, където гостите с професионална фототехника са повече от тези, които снимат с телефони. Трудно може да различиш професионалния фоторепортер от любителя. Само поздрава – Bonjour, Hi, Pronto или просто Здравей разкрива любопитния турист от журналиста.

Благодарение на уникалния климат и посоката на вятъра тук през месец август се организира международен турнир по уиндсърф-Surfer’s Paradise.

Морски курорт означава и купон. В Алачатъ е до ранни зори – уникалното тук е, че до сутринта веселбата включва от 18-годишните до онези, които отдавна са надхвърлили пенсионната възраст.

И, ако на другия ден искате по-различен релакс – на само около 20-25 минути може да достигнете до гръцкия остров Хиос. И на двете места ще усетите близостта на хората

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *