„Бамбуковата дипломация“ на Виетнам и посещението на Путин

Вчетвъртък руският президент Владимир Путин подписа поне дузина сделки с виетнамския си колега и е предложи да доставя на Виетнам изкопаеми горива, включително природен газ, по време на държавното си посещение. То се провежда в момент, когато Москва се стреми да укрепи връзките си в Азия, за да компенсира нарастващата си международна изолация заради войната в Украйна. Путин и президентът То Лам се договориха и за по-нататъшно сътрудничество в областта на образованието, науката и технологиите, проучването на нефт и газ и чистата енергия.

Двете страни се споразумяха също така да работят по пътна карта за ядрен научен и технологичен център във Виетнам. От 12-те публично обявени споразумения нито едно не се отнася открито до отбраната, но Лам заяви, че има и други сделки, които не са били оповестени.

Путин, от своя страна, акцентира, че двете страни имат общ интерес от „развитието на надеждна архитектура на сигурността“ в Азиатско-тихоокеанския регион, в която няма място за „затворени военно-политически блокове“. Лам добави, че и Русия, и Виетнам искат „да продължат да си сътрудничат в областта на отбраната и сигурността, за да се справят с нетрадиционните предизвикателства“.

Споразуменията между Русия и Виетнам не са толкова съществени, колкото пакта, подписан от Путин със севернокорейския лидер Ким Чен Ун в сряда, в който се обещава взаимопомощ в случай на инвазия, акцентира пред CNBC Найджъл Гулд-Дейвис, старши научен сътрудник по въпросите на Русия и Евразия в Международния институт за стратегически изследвания в Лондон и бивш британски посланик в Беларус.

„Неотдавнашните посещения на Путин в Китай, а сега и в Северна Корея и Виетнам, са опити за преодоляване на международната изолация“, казва, от своя страна, Нгуен Хак Джанг, анализатор в сингапурския институт ISEAS-Yusof Ishak.

По думите му Русия е важна за Виетнам по две причини: Тя е най-големият доставчик на военно оборудване за страната от Югоизточна Азия, а руските технологии за проучване на нефт помагат за поддържане на претенциите на страната за суверенитет в оспорваното Южнокитайско море. Виетнам също така е издал лиценз на контролираната от руската държава петролна компания „Зарубежнефт“ за разработване на офшорен блок на югоизточното си крайбрежие.

По отношение на Южнокитайско море Лам заяви, че двете страни ще „подкрепят и гарантират сигурността, безопасността, свободата на корабоплаването и въздухоплаването“ и разрешаването на споровете по мирен път и в съответствие с международното право, без използване на сила, според официалните виетнамски медии.

Путин пристигна в Ханой в четвъртък сутринта от Северна Корея след подписването на стратегическия пакт, който идва в момент, когато двете страни са изправени пред ескалиращо противопоставяне със Запада и може да отбележи най-силната им връзка след края на Студената война. В Ханой Путин се срещна и с най-влиятелния виетнамски политик, генералния секретар на Комунистическата партия Нгуен Фу Чонг, и с министър-председателя Фам Мин Чинх. В четвъртък следобед Путин замина за президентския дворец на Виетнам, където беше посрещнат от ученици, развяващи руски и виетнамски знамена.

От последното посещение на Путин във Виетнам през 2017 г. много неща са се променили. Сега Русия е изправена пред множество санкции, ръководени от САЩ, заради инвазията си в Украйна. През 2023 г. Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за арест на Путин за предполагаеми военни престъпления, което затруднява международните пътувания на руския лидер, въпреки че Кремъл отхвърли заповедта като „невалидна“, подчертавайки, че Москва не признава юрисдикцията на съда.

Пътуването на Путин доведе до остър упрек от страна на посолството на САЩ във Виетнам, което заяви, че „никоя страна не трябва да дава на Путин платформа, за да популяризира агресивната си война и по друг начин да му позволява да нормализира зверствата си“.

„Ако на Путин бъде позволено да пътува свободно, това може да нормализира грубите нарушения на международното право от страна на Русия“, се казва в изявлението.

САЩ и техните съюзници изразиха нарастваща загриженост относно евентуално оръжейно споразумение, при което Северна Корея предоставя на Русия крайно необходимите ѝ боеприпаси за използване в Украйна в замяна на руска икономическа помощ и трансфер на технологии, които биха могли да засилят заплахата от ядрените оръжия и ракетните програми на Ким. И двете страни отричат обвиненията за трансфер на оръжия, което би нарушило множество санкции на Съвета за сигурност на ООН, одобрени по-рано от Русия.

„Малко вероятно е Виетнам да достави значителни количества оръжия на Русия и да рискува напредъка, който е постигнал с членовете на НАТО по отношение на военното оборудване, особено със САЩ“, казва Ридзуан Рахмат, сингапурски анализатор в компанията за военно разузнаване Janes. „Предполагам, че Виетнам не би искал да рискува, предизвиквайки гнева на западните държави с доставките си за руснаците“.

Ханой и Москва поддържат дипломатически отношения от 1950 г., а тази година се навършват 30 години от подписването на договор за установяване на „приятелски отношения“ между Виетнам и Русия. Прашант Парамесваран, сътрудник в Азиатската програма на Wilson Center, посочва, че Виетнам „укрепва“ тези отношения, дори когато разнообразява дейността си с нови партньори.

А доказателства за дългогодишните отношения и тяхното влияние могат да се видят във виетнамски градове като столицата, където много жилищни блокове в съветски стил сега са засенчени от небостъргачи. Статуя на Владимир Ленин, основателя на Съветския съюз, се издига в парк, където всяка вечер деца карат скейтборд. Мнозина от висшето ръководство на Комунистическата партия във Виетнам са учили в съветски университети, включително партийният ръководител на страната Нгуен Фу Чонг.

В статия, написана за Nhan Dan, официалния вестник на Комунистическата партия на Виетнам, Путин благодари на „виетнамските приятели за балансираната им позиция по украинската криза“ и приветства страната като „силен поддръжник на справедливия световен ред“, основан на международното право, равенството и геополитическата ненамеса.

Прагматичната политика на Виетнам, наречена „бамбукова дипломация“ – фраза, визираща гъвкавостта на това растение – която се огъва, но не се пречупва при променливите ветрове на световната геополитика, е подложена на все по-сериозно изпитание. Виетнам, който е производствена сила и все по-важен участник в глобалните вериги за доставки, през 2023 г. беше домакин на президента на САЩ Джо Байдън и на китайския лидер Си Дзинпин. Но според Гулд-Дейвис и посещението на Путин е важно за Ханой на дипломатическо ниво.

„Може би Виетнам иска просто да покаже, че е в състояние да поддържа този много гъвкав баланс на своята бамбукова дипломация“, казва той. „В рамките на една година те са били домакини на посещения на държавните глави на трите най-могъщи държави в света, което е доста впечатляващо.“

Според него за Русия посещението изглежда е било по-скоро „оптическо“, отколкото каквото и да било друго, тъй като Москва се стреми да ангажира и да влияе на други държави, особено в така наречения Глобален юг.

„Откакто започна войната, Путин не е в състояние да пътува много или надалеч и е направил много малко излизания извън страните от бившето съветско пространство“, припомня той.

„Виетнам пази неутралитет по отношение на нахлуването на Русия в Украйна, но тази позиция става все по-трудна. Страната се нуждае от подкрепата на САЩ, за да развие икономическите си амбиции и да диверсифицира връзките си в областта на отбраната“, казва Парамешваран. „Ханой трябва внимателно да калибрира това, което прави с Русия, в среда на нарастващо напрежение между Вашингтон и Москва.“

Двустранната търговия между Русия и Виетнам възлиза на 3,6 млрд. долара през 2023 г., в сравнение със 171 млрд. долара с Китай и 111 млрд. долара със САЩ. Но от началото на новия век на Русия се падат около 80% от вноса на оръжия във Виетнам. През годините този дял намалява поради опитите на Виетнам да диверсифицира доставките си. Но пълното откъсване на Ханой от Москва ще отнеме време.

„Като се има предвид международната изолация на Путин, Виетнам прави на руския лидер огромна услуга и може да очаква услуги в замяна“, пише Андрю Голеджиновски, австралийският посланик във Виетнам, в социалната медийна платформа X. „Виетнам винаги ще действа в интерес на Виетнам, а не на някой друг“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *