Браво! България взе сребърните медали от Балканиадата в Тирана

Националният отбор за жени под 18 години завърши на второ място на Балканиадата в Тирана, Албания. След четири поредни победи на шампионата и без загубен гейм селекцията на Антонина Зетова се изправи срещу другия отбор, постигнал само чисти победи – Турция. Въпреки силното начало за младите ни „лъвици“, пропусната възможност да поведем в първия гейм доведе до обрат и отстъпихме с 0:3 (25:27, 15-25, 14-25).

С добрата ни и категорична игра в предходните двубои Зетова не предприе промени в стартовия състав: Димана Иванова, Никол Окоро, Калина Венева, Вяра Парапунова, Деница Ангелова, Дарина Нанева и либеро Виктория Нинова.

В началото на първата част поведохме с 3:1, а туркините изравниха след хубава блокада при 4:4. Калина Венева им отвърна с точка на блокада, а след това и Димана Иванова се разписа. С ас на Деница Ангелова разликата стана 3 т. (8:5). Турският щаб взе прекъсване, след което обаче увеличихме аванса ни на 5 т. (14:9). Последва втори таймаут за Турция, а с подновяването на играта реализирахме поредна точка. Съперникът обаче успя да запише своя поредица от 3 т. и да намали, като Зетова веднага реагира и взе прекъсване. С контраатака през центъра на Димана Иванова и ас на Вяра Парапунова доближихме успеха в първата част при 23:19. Туркините не се предадоха и реализираха две поредни точки. С блокаут стигнахме до геймбол. Турция спаси две от четирите ни възможности и Зетова взе таймаут. Третият шанс също бе пропуснат и се стигна до равенство 24:24, а след това топка пратена в аут доведе до обрат. В игра влезе Божидара Иванова на мястото на Деница Ангелова, а Окоро ни даде отново преднина с атака по диагонала. Не успяхме да посрещнем следващата топка на Турция и ново реми, а серията от успешни атаки на Турция стана на 3 и с обрат измъкнаха частта в края при 27:25. Това беше и първи загубен гейм за тима ни по време на първенството.

С аванс от 4:2 започна втората част за нас, но турската селекция бързо изравни. Изпитвахме проблеми на блокада и в защита, и закономерно резултатът стана 6:9. Зетова поиска прекъсване. Силната игра в атака на туркините продължи – 7:13. Нов таймаут за нас. Намалихме при 13:16, а на полето влязоха Божидара Иванова и Стефани Дянкова. След топка в аут, грешка на наш сервис и добра игра на турската блокада разликата стана 7 т. (15:22). Зетова направи двойна смяна. Изгубихме концентрацията си в защита и при организиране на контраатака, с което Турция взе и втория гейм. Този път с изразителна разлика – 15:25.

Наша атака отиде в аут и 3:1 в началните муните на третия гейм. Две поредни добри отигравания на мрежата от страна на Дарина Нанева и 3:3. За съжаление, настроението в нашите редици съвсем спадна, което довече до серия на съперника и разликата при 4:13. Не успяхме да посрещнем добре и авансът на Турция стана двуцифрен – 5:16. Една Тодорова смени Габриела ЖековаЗетова поиска прекъсване при 17:5. Голямата преднина на Турция, както и наши грешки, ни лишиха от шанс да запишем нещо повече – 14:25.

За България предстои участие на Европейското първенство за жени под 18 години, което ще се проведе от 1 до 13 юли в Румъния и Гърция. Националките ни са в Група II в столицата на остров Крит – Ираклион.

Програма на отбора на България в груповата фаза:

1 юли от 17:30 часа срещу Германия

2 юли от 17:30 часа срещу Турция

3 юли от 12:00 часа срещу Полша

5 юли от 14:30 часа срещу Литва

6 юли от 14:30 часа срещу Финландия

8 юли от 20:00 часа срещу Гърция

9 юли от 14:30 часа срещу Унгария

На Европейското първенство за жени под 18 години участват 16 отбора, разделени на две групи по 8. Те ще играят по системата „всеки срещу всеки“. Завършилите на първите места в потока се класират за Топ 4. В полуфиналите отборите от двете групи играят кръстосано (първия срещу втория).

В Група I, която ще се проведе в румънския град Блаж, са отборите на Италия, Сърбия, Словения, Нидерландия, Хърватия, Белгия, Испания и домакинът Румъния.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Автор: Донислав Донев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *