„Възраждане“ иска „Росатом“ да извърши ремонт на шести енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“

Декларация, прочетена от парламентарната трибуна от Светослав Тодоров – народен представител от ПГ на „Възраждане“

В Българя има една работеща атомна електроцентрала. Това е АЕЦ „Козлодуй“. В последните години този стратегически обект, част от националната сигурност на страната ни, е обект на много експерименти. Като започнем от смяна на едно гориво с не толкова ефективно друго гориво и приключим с липсата на адекватно стопанисване и извършване на нужните ремонти.

В последните три години  шести енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“  е претърпял няколко непредвидени спирания, извън Плановия годишен ремонт. Причина за тези спирания е проблемен тръбен сноп на трети парогенератор на енергоблока, който се състои от определен брой тръбички.

Вследствие на агресивната среда – високата температура и радиация, някои от тях от съответния проблемен тръбен сноп дефектират. Или по-точно казано наблюдава се нарушаване в цялостта на обвивката, което води до постъпване на топлоносител от Първи контур, който е радиоактивен, в топлоносителя на Втори контур,който е нерадиоактивен. Това означава само и единствено едно – нарушение на защитна бариера!  Вследствие от нагряването при пускането на енергоблока и спадането на температурата на тръбичкие,  при спирането на енергоблока в проблемния тръбен сноп се генерират нови нарушения. Освен това самото оборудване има определен брой цикли, а непредвидените спирания скъсяват остатъчния му ресурс, поради изменение в материалите, от които той самия е изграден.

За да бъде подменен проблемният тръбен сноп е необходимо бордът на директорите на АЕЦ „Козлодуй“ да поиска от РОСАТОМ да направи необходимия ремонт, тъй като атомният реактор ВВЕР-1000 е проект именно на руската компания.

Този ремонт е от огромно значение за безопасността на оборудването и ще  предотврати последващи непредвидени спирания по няколко пъти в годината на шести енергоблок, с което ще се запази работоспособността на оборудването за по-голям период от време, както, ще се запази ядрено-горивния цикъл на ядреното гориво, тъй като при всяко непредвидено спиране се скъсява престоя на ядреното гориво с 10 процента. С други думи, въпреки спирането на енергоблка за ремонт, в дългосрочен план това действие ще акумулира по-голяма печалба и надеждност на оборудването, съответно ще намали драстично и риска от тежки авари.

Още днес ние от „Възраждане“ ще потърсим отговорност от изпълнителния директор на АЕЦ – Козлодуй и от Министъра на енергетката, защо се експериментира с безопасността на цял един континент. Подлага ли ръководството на АЕЦ „Козлодуй“  ядрената безопасност под съмнение само, за да се докаже пред така наречените ни евроатлантически партньори колко незавиими можем да бъдем от Руската Федераця. Ако оправданието за това престъпно поведения са санкциите, които Европейският съюз наложи на Руската Федерация, то искаме отговор на въпроса, защо българският национален интерес  отново е тежко потъпкан. За пореден път стои въпроса, след като страните членки на ЕС, които експлоатират реакторите ВВЕР-1000, все още  използват изцяло оборудване и ядрено гориво от РОСАТОМ, защо България продължава да търпи тежки щети от санкциите наложени от европейския съюз, а не е поискала изключение, след като очевидно такова може да бъде направено. Господа, ядрената енергетика не е поле за експерименти, българската енергетика дълги годин е жертва на некадъни и корумпирани политици и е време на това безумие да бъде сложен край.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *