Докладът на Световната банка потвърждава, че България ще е готова за еврозоната на 1 януари 2043 г.

Тази дата е записана в референдума на „Възраждане“ за запазване на българския лев, се казва в декларация, прочетена от председателя на „Възраждане“ и ПГ на „Възраждане“ от парламентарната трибуна

Много добра новина, за която си струва да се поздравим всички българи.

След публикуването на т.нар. Конвергентни доклади на Европейската централна банка и Европейската комисия вече е потвърдено, че България няма да въведе еврото от 1 януари догодина.

            Това поставя точка на дълъг процес на политически манипулации, пропагандни внушения, безкрайни медийни изяви на удобни „говорители” – които от поне 1 година насам ни убеждаваха как България щяла да изпълни критериите за членство в еврозоната, или че ако не ги изпълни, щяло да има някакво „изключение” за нас. Видя се, че всичко е лъжа.

            Въпреки опитите за нагласяване на статистиката, изпращана от България към Евростат, за което многократно алармирахме. Въпреки огромния държавен ресурс, отделян за пропаганда и агитация от най-примитивен вид, невиждани у нас от времето преди 1989 г. Въпреки унизителните разговори в чужбина и молби за „милостиво” третиране от българските министри на финансите  (в няколко поредни правителства) и управителя на БНБ (както и по наша информация от страна на Президентството).

Реалността се оказа по-силна от непознаването на методиката и правилата на ЕЦБ и ЕК. За което от „Възраждане” предупреждавахме отдавна.

Става очевидно колко безсмислено е упорстването на политическата върхушка.

Вече е официално – България не е готова за еврозоната. Българската икономика изобщо не е готова за еврото. Обаче това не е новина. Друг доклад на Световната банка доказа, че чак към 2043 г. България може да е постигнала достатъчна степен на т.нар. реална конвергенция  или изравняване на стандарта тук и страните от еврозоната (т.е. сближаване с еврозоната). Неслучайно в референдума за запазването на българския лев поставихме тъкмо 2043 г. като минимален срок преди евентуално въвеждане на еврото.

            От друга страна, т.нар. евроатлантически правителства ни тласкат по път, който не се одобрява от мнозинството български граждани. Години наред всякакви социологически проучвания, вкл. официални като Евробарометър, документират съпротивата на българите срещу еврото и преобладаващото желание за запазване на българския лев и валутния борд. Скептицизмът, още повече страхът по отношение на еврото, само се засилиха от неадекватната политика за унищожаване на лева от страна на всички управляващи (включително от служебните правителства на Президента) през последните няколко години.

             Погрешни се оказаха всички досегашни дати за еврото, официално записвани в правителствените Планове за въвеждане на еврото. Първо отпадна датата 1 януари 2023 г., след тов отпадна датата 1 януари 2024 г., сега правителството ще се чуди как да коригира приетата като текущо целева дата 1 януари 2025 г. Ето защо ние от „Възраждане“ предлагаме направо да се запише датата от въпроса за референдума – 1 януари 2043 година. Нещо, за което самата Световна банка говори.

Иначе ще продължат напразните разходи – както от администрацията (за сметка на данъкоплатците), така и от частния сектор (която сметка там ще поемат също гражданите). Става дума за общи разходи за милиарди. Например банките дотук са принудени да направят огромни разходи за промяна на системите им от лев към евро, а тези разходи вече ги прехвърлят към клиентите на банките.

            Ненужни май ще се окажат и разходите за заплати на специално назначените в Министерството на финансите в наскоро създадения там пропаганден отдел за еврото. Ние си имаме пропаганден отдел, другарки и другари, като преди 89 година. Какво да кажем и за огромните разходи на БНБ за подготовка за отсичане на „български” евро монети, съответно за подготовка за унищожаването на левовите банкноти и монети.

            Днес е момент да припомним, че БНБ и Министерството на финансите упорито отказаха да изготвят и да публикуват официален анализ за всички ефекти и рискове от ускорено въвеждане на еврото. Този анализ все още се крие Също на българите бе отречено  най-демократичното право на референдум по такъв важен въпрос като националния финансов суверенитет, погазвайки волята на над 604 хиляди българи, подписали подписката за запазване на българския лев.

На този фон на политическа арогантност и официална политика на несъобразяване с интересите на България и рисковете и разходите, свързани с еврото – ние от „Възраждане” положихме и ще продължаваме да полагаме усилия за повече прозрачност и демократичност по темата.

Освен референдума, ето някои от действията ни само през последните няколко месеца:

Във връзак с опитите да се манипулират данни ние инициирахме срещи с ръководството на Националния статистически институт и изслушване в НС, във връзка с притеснения за политически натиск при обработването на статистическа информация и публикуването на данни с цел изкуствено изпълнение на критерия за еврозоната. Тези притеснения бяха потвърдени от сигнали. Получихме писма от служители от НСИ, потвърждаващи лоши практики в НСИ. И в голяма степен благодарение на нашите усилия – предстои посещение-проверка на Евростат в НСИ.

            Информирахме и Еврогрупата (групата на финансовите министри от еврозоната) – лично запознахме г-н Паскал Донахю (председател на Еврогрупата) при посещението му в София относно: 1) проблемите със статистиката и 2) нежеланието на мнозинството българи да приемат еврото, както и погазването на българската Конституция от страна на управляващото мнозинство, което отхвърли провеждането на референдума.

Подробно информирахме също ЕЦБ, в лицето лично на г-жа Кристин Лагард – президент на  ЕЦБ – запознавайки я със следните теми: 1) проблемите на българската статистика, 2) обществените нагласи и съпротивата в защита на българския лев и валутния борд,  3) очакваните проблеми с изпълнение на още един критерий – за бюджетния дефицит, и 4) прието ново законодателство в България, което не е било съгласувано по надлежния ред с ЕЦБ и потенциално влиза в конфликт с  европейското право и правилата на самата ЕЦБ. За всички тези наши действия,  една част от които бяха удобно скрити от българските граждани от така наречените български, а на практика американски българо- езични медии, подробно сме информирали страните от еврозоната, които имат свои представители в България и посолтва.

            Управляващите (и подчинените на тях институции) вече опитват да променят комуникационната си (пропагандна) политика:

Първо – същите онези, които доскоро ни обясняваха за неизбежността от скорошно унищожение на лева, сега неглижират отрицателните Конвергентни доклади.

Второ – подготвят почвата за искане на „извънреден” доклад за оценка от ЕЦБ – след няколко месеца, когато уж се очаквало България да покрие критерия за инфлацията. Друг е въпросът, че такава практика няма и такъв извънреден доклад няма да има.

Нелепо е подобни стратегически решения да се комуникират и прилагат от правителства, които са служебни (при това формирани след съмнителните промени в Конституцията) или редовно избрани, но от един парламент след позорно ниската избирателна активност на последните избори, който трудно може да се нарече представителен.

            Ето защо като отговорна и зачитаща демократичните принципи политическа сила, от „Възраждане” ще продължим да настояваме процесът на преговори с ЕК и ЕЦБ за унищожението на българския лев да стане най-после по-публичен и легитимен, защото той в момента е скрит и нелегитимен. В тази връзка предлагаме и ще настояваме:

Координационният съвет за въвеждане на еврото в България, заедно с всички работни групи към него, най-после да започнат да публикуват протоколи от заседанията си. И всички заседания вече да се излъчват на живо в интернет, а записите след това да се публикуват.

            Всякакво искане на правителството за „извънреден” доклад за оценка от ЕЦБ да се изпраща само след предварително обсъждане и решение на Народното събрание. Това би било проява на базисна демократичност и суверенитет, защото засяга решение с исторически и много рискови и опасни последици за бъдешето на нашата страна.Това относно процедурите и политическите ходове оттук нататък.

А по отношение на общата политическа и демократична рамка – изходът е ясен – референдум! При вече регистрираната много слаба политическа представителност,  единствено българските граждани пряко с гласовете си могат да възвърнат легитимността на целия политически  процес у нас. Нека дадем възможност гражданите да посочат дали България трябва да бърза да унищожи 144-годишната си национална валута, една от най-старите валути в съвременния свят.

Ще търсим съдействие по тези въпроси в Народното събрание, а също вече и в Европейския парламент, чрез нашите евродепутати и партниращите ни политически сили на европейско ниво, където на 16 юли „Възраждане“ ще внесе петиция за провеждане на референдум в България. За тази петиция сме осигурили на този етап подкрепата на 9 политически партии от всички  европейски държави. Процесът продължава. Българският лев ще бъде запазен и българската финансова независимост ще оцелее.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *