За седмица в парламента са назначени 57 сътрудници

Седмица след откриването на 50-ото Народно събрание депутатите си назначиха 57 нещатни сътрудници. За поредна година по този начин в парламента се завръщат бивши народни представители. На парламентаристите ще сътрудничат още действащи кметове, охранител, бивш агент на Държавна сигурност и петима души със средно образование.

 

Сред известните имена на новоназначените сътрудници са Настимир Ананиев и Антоанета Цонева, които ще съветват депутати от групата на „Продължаваме промяната“. Кметът на Кърджали Ерол Мюмюн ще сътрудничи на Байрам Байрам от ДПС. Съветник на цялата група на движението пък е близкият до Делян Пеевски адвокат Александър Ангелов. Временният председател на БСП Атанас Зафиров е назначил бивш депутат от НДСВ, а председателят на групата Борислав Гуцанов – бивш сътрудник на Държавна сигурност.

 

Това показва проверка на „Дневник“ в регистъра на нещатните сътрудници на депутатите, парламентарните групи и комисии на сайта на Народното събрание.

 

Завръщане в парламента през служебния вход

Според правилника на Народното събрание всеки народен представител може да има до трима нещатни сътрудници – т.е. максималният брой на тези назначения може да достигне до 720 души. В 49-ото Народно събрание сътрудниците бяха повече от депутатите – общо 269 души. И тогава, и в предишните парламенти именно по този начин са назначавани бивши министри и депутати, които се завръщат в законодателния орган, но през служебния вход.

 

Засега в новия парламент рекордьори с най-много сътрудници са Байрам Байрам (ДПС), Надежда Йорданова („Продължаваме промяната – Демократична България“) и Жечо Станков (ГЕРБ), които са назначили максимално допустимите трима души. Парламентарната група на коалицията има най-много сътрудници – 16 души, следвана от БСП с 12. Без нито един назначен нещатен сътрудник засега е групата на „Има такъв народ“.

Най-съществената полза за сътрудниците на депутатите е пропускът за влизане в сградите на Народното събрание. Именно заради картите, осигуряващи достъп и до забранените кулоари, в предния парламент с такива се сдобиха и журналисти.

Възнагражденията им се осигуряват от представителните пари на депутатите, които получават сума, равняваща се на две трети от основното месечно възнаграждение. Тези средства могат да се използват за нещатни сътрудници, консултации, експертизи, помещения и други дейности, свързани с работата му. Парите се дават на парламентарните групи, а всеки депутат е задължен на три месеца да отчита разходите си.

Сътрудниците в 50-ото Народно събрание

Близкият до Делян Пеевски адвокат Александър Ангелов е назначен за сътрудник по правни въпроси на групата на ДПС. Ангелов контролира офшорната компания Viafot Limited, чиято дъщерна компания „Виафот инвестмънт България“ нашумя преди три години след сигнал, че опитва да овладее оръжейния завод „Дунарит“. Депутатът Байрам Байрам е направил свои сътрудници кметовете на Кърджали Ерол Мюмюн, на Черноочене – Айджан Ахмед, както и Едиз-Ханиф Саизов, който на изборите беше водач на партийната листа в столичния 24 избирателен район, от който движението не получи мандат.

Джейхан Ибрямов е направил свой сътрудник главният секретар на Главното Мюфтийство Джелал Фаик. Новият областен управител на Кърджали Ресми Мурад пък ще помага на депутата Павлин Кръстев.

Сътрудник за противодействие на корупцията на групата на БСП е Цветан Миньовски, който е председател на Движение „Социален хуманизъм“ и бивш общински съветник в Ботевград. За съветник на Атанас Зафиров е назначен Рупен Крикорян – народен представител в 39-ото Народно събрание от НДСВ. Борислав Гуцанов пък е назначил бивш агент на Държавна сигурност, който ще го съветва за националната сигурност и отбрана. Става дума за Георги Великов, който е работил под псевдонима „Кирязов“ за бившите тайни служби на тоталитарната власт. Гуцанов е назначил още и зам.-председателя на общинския съвет на БСП във Варна Зорница Василева. Сътрудник на Деян Дечев пък ще бъде Чавдар Минчев, който е член на Управителния съвет на Стратегическия институт за национални политики.

За поредна година финансистът Виктор Папазов е назначен за икономически съветник на „Възраждане„. Папазов е чест гост в телевизия „Евроком“, където нееднократно е декларирал тезата си, че „неминуемо България трябва да възобнови отношенията си с Русия“. Общинският съветник и бивш депутат Деян Николов пък ще сътрудничи на Светослав Тодоров.

Съпредседателят на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Асен Василев е назначил за свой сътрудник в област „сигурност“ Лъчезар Ставрев, който е негов охранител. Ставрев е един от петимата нещатни сътрудници със средно образование. Настимир Ананиев, който не успя да стане депутат заради решението на Кирил Петков, който проправи път до парламента за Бойко Рашков, е назначен за сътрудник на депутата Васил Стефанов.

Антоанета Цонева, която не бе избрана за народен представител, пък е назначена за сътрудник на Димитър Найденов. Бившият премиер Николай Денков е назначил бившия началник на политическия си кабинет Иван Модев.

При сътрудниците на ГЕРБ изненади почти няма. Назначен е Атанас Бояджиев – част от политическия кабинет на Николай Нанков от времето, в което беше министър, Румен Стоилов (народен представител от 41-ото Народно събрание).

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *