Пети форум на културните и творчески индустрии между Китай и Централна и Източна Европа се провежда в УНСС

В УНСС се провежда Пети форум на културните и творчески индустрии между Китай и Централна и Източна Европа. Събитието се организира от Института по интелектуална собственост и технологичен трансфер „Проф. д-р Борислав Борисов“ (ИИСТТ) към УНСС съвместно с Пекинския университет за международни изследвания, Посолство на Китайската Народна Република в България и Crea Tech България.

При откриване на форума присъстваха представители на Посолството на Китайската Народна Република, Посолството на Република Сърбия в България, Национален фонд „Култура“, Българско национално радио, представители на китайски университети и компании.

От името на президента на Република България Румен Радев, с поздравителен адрес към участниците се обърна неговият секретар по култура, образование и туризъм Илин Димитров. Поздравителен адрес от Министерството на културата към присъстващите отправи директорът на дирекция „Авторско право и сродните му права” Мехти Меликов.

В рамките на събитието беше подписан меморандум между УНСС и Beijing International Studies University (BISU). Под документа подписите си поставиха ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и проф. Ли Джиашан, декан на Националния институт за развитие на културата на BISU.

По време на форума, който продължава и на 27 юни, представители на академичните среди и бизнеса ще се срещнат, за да обменят опит, да представят и дискутират теми, свързани с културните и творческите индустрии – иновации и перспективи за развитие, управлението на права на интелектуална собственост, дигитална трансформация, съвременни предизвикателства пред индустриите, възможности за сътрудничество между държавите от ЦИЕ и Китай.