10 признака, че имате по-остър ум от средностатистическия човек

Има голяма разлика между това да си просто умен и притежаването на „остър ум“. Първото означава количество знания, а второто – знания плюс определен набор способности, които позволяват анализ на ситуация, логически връзки и в крайна сметка – вземане на правилното решение.

Психологическата наука е установила някои показатели за това дали един човек разполага с качествата, нужни за втората категория, пише geediting.com, предлагайки списък с десетте признака за „остър ум“.

Бързо вземане на решения

Явен признак за „остър ум“ е способността за вземане на бързи и ефективни решения. Но тук не става дума само за скорост, а и за разум. Доказано е, че такива хора са много по-склонни да анализират конкретната ситуация и съответно да намерят адекватно решение на проблемите.

Вземете например шахматистите. Във всяка партия те са изправени пред безброй комбинации, но най-добрите вземат решения в рамките на секунди. Това обаче не е припряност, а способност да се анализира бързо и правилно.

Ако умеете да взимате решения в сложни ситуации по-бързо от останалите, това е признак, че сте по-адекватни от тях. Много е важно обаче да се запази балансът. Бързината не следва да е за сметка на качеството.

Жажда за знания

Желанието за постоянно придобиване на нови знания е друг показател, по който може да се разпознае човекът с бърз ум.

В почти всеки училищен клас може да са намерят по едно или две деца, които полагат малко повече усилия от останалите. Те не се задоволяват само със задължителния учебен материал. Четат още и отделят повече време за учене. И не е заради оценките, а заради любопитството.

Ако непрекъснато имате желание да научавате все повече и повече, особено в непознати до момента области, това ви издига едно ниво над останалите.

Адаптивност….

 

Цялата статия от Тук 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *