Всеки, който се докосне до ГЕРБ, бива изчегъртан

В предаването “Опорни хора” деканът на Юридичският факултет проф. Даниел Вълчев коментира отминалите избори и има ли шанс за кабинет в 50-то Народно събрание?
„Ние избирателите сме решили така да изглежда Народното събрание, то самото няма вина за това как изглежда, но аз бих казал две неща. Първото нещо, което ми се струва важно да се подчертае, е, че голямото разделение в българското общество идва по линията „за“ и „против“ ГЕРБ”. Една част от хората казват, че те са управлявали много, време е да дойде друг и търсим този друг. Другите си казват, че като гледат кои са другите е по-добре ГЕРБ да са на власт. ГЕРБ са достатъчно голяма политическа сила, за да не може без тях да се направи правителство, а същевременно не са толкова голяма сила, за да могат да управляват самостоятелно”, сподели бившият вицепремир.

Проф. Вълчев допълни, че това донякъде е патова ситуация.

“Другото, което също е важно, е, че на тези избори гласуваха ⅓ от българите. За да видим мащаба на това въздържане от подкрепа и на участие в изборите, бих припомнил, че през 2001 година, когато аз за първи път станах депутат НДСВ спечели почти два милиона гласа, а на последните избори всички партии, които изпратиха депутати в Народното събрание заедно спечелиха около 1,8 милиона“, каза още професорът.

Пред Bulgaria ON AIR Вълчев допълни, че причината хората да не излязат и да гласуват не е отвращение, а по-скоро това, че българите разбраха, че няма смисъл от участието им. Бившият политик допълни, че под експертен кабинет, каквото е предложението на ИТН, се разбира да е съставен от хора, които не са ярки политически фигури.

“Служебното правителство по замисъл има някаква експертност при него, просто заради тези промени в Конституцията стигнахме до положение, че единствено политически лица могат да бъдат министър-председатели на служебни правителства“, допълни още Вълчев.

Според него коалиционната култура означава ти да имаш различни политически виждания от някой друг и въпреки това в името на някой по-висш интерес да се съчетаете.

“Всеки, който се докосне до ГЕРБ, бива изчегъртан. Няма основна причина за това. ГЕРБ с годините успяха да създадат една същинска партия, те имат структури, имат набор от хора, по-млади, по-стари, поддържат се помежду си. Имат харизматичен лидер, да, може да го харесваме, може да не го харесваме, но Борисов винаги ще каже нещо, което ще отекне, не може да се отрече, за разлика от Николай Денков. Това е даденост, природа, дарба. При отсъствието на някой сериозен играч отсреща, това е партия, която сериозно си стои в българския политически живот“, коментира Вълчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

По публикацията работи: Инна Ангелова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *