Бургас е лидер по ръст на сделките с имоти у нас през второто тримесечие

Бургас е лидер по ръст на изповяданите сделки с имоти у нас през второто тримесечие с увеличение от 43,1% на годишна база и с над 27% за първото полугодие спрямо същия период на миналата година. През първите шест месеца на годината сделките в морския град са надхвърлили с над 5% дори нивата през същия период на 2022 г., който беше последният силен за пазара, последван от година и половина на спадове.

Сделките с имоти са продължили да растат през второто тримесечие и в София и Варна, освен в Бургас, докато в Пловдив отбелязват лек спад на годишна база, сочат данни на Агенцията по вписванията. Пазарите в големите градове у нас са се представили силно и през първото полугодие благодарение и на силния ръст на ипотечното кредитиране, сочат изчисления на Investor.bg на база данните на агенцията.

Ипотечното кредитиране от гледна точка на брой вписани ипотеки нараства и в четирите най-големи града у нас както за тримесечието, така и за първото полугодие.

Лидер в страната отново е Бургас с ръст на вписаните ипотечни кредити с 45,8% през второто тримесечие и с 37,8 на сто за полугодието. В София са вписани 5667 ипотечни кредита през второто тримесечие и малко над 10 хил. през полугодието, което е ръст съответно с 22,5% и 25,7% на годишна база.

В Пловдив ипотечното кредитиране е нараснало с 8 на сто за тримесечието и с 13,8 на сто за полугодието, а във Варна увеличението е съответно с 19% и 25,4 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *