„Възраждане“ ще се бори с т.нар. „изборен туризъм“ с нов законопроект

От „Възраждане“ внесоха законопроект за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, съобщи пред граждани Маргарита Махаева – народен представител на „Възраждане“.

Целта на внесеното предложение е да се сложи край на злоупотребите на лицата, които извършват фиктивна адресна регистрация, обикновено когато наближават избори, без реално да живеят на този адрес.

Практиката показва, че около предстоящи избори започва масова регистрация на цели семейства и организирани групи от чужбина, като в някои жилища броят на регистрираните достига до 20 и повече души. Всичко това създава предпоставки за злоупотреба с право и сериозни съмнения в изборните резултати на всички досегашни избори.

Парадоксално е, но се допускат регистрации на лица дори на поляни и ниви – места, където даже няма жилищни постройки или дори бунгала. Не е тайна за длъжностните лица по регистрацията, че такива места няма как да бъдат обитавани за жилищни нужди, но от години този проблем се неглижира и регистрациите се допускат. Също така при подаване на заявления не се извършват проверки колко лица има регистрирани на съответния адрес.

Сегашната редакция на Закона за гражданската регистрация предоставя редица отворени врати за извършване на такива нарушения и почти никакъв контрол от страна на администрацията, което и налага настоящото законодателно предложение с промени.

От „Възраждане“ предлагат комисията, която извършва необходимата проверка, да посещава на място адреса, за да се увери, че мястото е реално и фактически обитавано и то от законоустановения брой обитатели и ако прецени, че не отговаря на законовите изисквания, да не разрешава съответната регистрация.  Също така политическата организация предлага увеличаване на санкциите на длъжностните лица, които допускат подобни нарушения. Практиката показва, че заявления за адресна регистрация се представят често от едно лице, което носи със себе си заявления за регистриране на няколко лица, без да представи нотариално заверени пълномощни, каквото е законовото изискване.
Ако се приеме законопроектът, ще се даде възможност на собствениците на недвижими имоти да изискват заличаване на адресната регистрация на лица, пребивавали на адреса на имота, но които не са се дерегистрирали от него. Тоест  всяко лице ще бъде реално задължено да актуализира в срок постоянния или настоящия си адрес, тъй като никой не би могъл да остане без каквато и да е адресна регистрация. Това от своя страна ще поддържа действително актуален регистър на населението.

С този законопроект ще има възможност за регистрация по постоянен адрес на база сключен договор за наем. Това, от една страна, ще създаде редица облекчения на дългогодишни наематели, а от друга, ще се осветлят самите договори за наем, които в голямата си част не са регистрирани от собствениците с цел укриване на доход от наем.
С предложенията на „Възраждане“ ще се сложи край на т.нар. „изборен туризъм“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *