В парламента наблюдаваме все по-голяма фрагментарност и криза

Президентът би връчил папката чисто институционално към този, който заявява, че е готов да изгради правителство. Чисто политически ако подходи, ИТН е много близко до неговата риторика, подкрепя неговите изцяло политически позиции, така че е възможно да бъде ИТН. Това каза политологът Цветанка Андреева в „Тази събота“ по бТВ.

Парламентът е изключително фрагментиран. Кризата се задълбочава и руши вътрешнопартийно парламентарно представените кризи. „Кризата очевидно завихря спиралата си и изходът поредни предсрочни парламентарни избори изглежда все по-реалистичен“, смята тя.

Според Андреева правителството на малцинството е имало шанс да бъде реализирано. По думите й всички политически партии са имали изгода от такова. „Но нямаше политическия кураж да се преборите със собствените си електорати, за да се подкрепи временно това правителство. Политическите баланси не позволиха подобно правителство и този обществен договор на партиите с тесните им ядра, дискурса, който счупиха още по време на предизборната кампания“, коментира политологът.

Проблемът не е толкова в кой ще попадне третият мандат, а в предварителните заявки, които го обезсмислят като създаване на управленска формула, допълни тя.

По думите на Цветанка Андреева в парламента наблюдаваме все по-голяма фрагментарност и криза, която започва да руши вътрешнопартийно политическите сили.

„Има две сили в ДПС. Едната сила е на технократизма, който иска да обнови ДПС. Другата обаче е също толкова голяма – тази на харизмата, в която има религиозна емоционалност, етническа чувствителност, която владее Доган. Ако тези сили действат обединени постигат резултати, ако се изправят една срещу друга – започват да губят. Политическата стратегия и усещането за целеполагане ще надделее и ще се изглади в бъдеще“, допълни Андреева.

Политологът Любомир Стефано коментира, че хората в парламента, които гордо се наричат „политици“, не се държат като такива и не се учат от грешките си. „Шест пъти подред настъпват една и съща мотика и в един момент трябва да проявиш нов тип лидерство, да поемеш отговорност, да го обясниш и да намериш възможните варианти, с които да съставиш мнозинство в парламента. Политиците не трябва да се харесват, а да се уважават. Предизборните кампании една след друга надграждат и надграждат. То не е турбуленция, а е катастрофално вече и заема все по-неприятни размери“, коментира той.

Стефанов коментира и вътрешнопартийните събития в ДПС. „В ДПС дуализмът винаги ги е владял – прагматичното и леко мистичното винаги е сработвало по най-добър начин на самия него. Не просто лица са били отлъчвани, а знакови фигури – първият, вторият, хора, които бяха в стихията си да държат партията на гърба си. Напук на всички очаквания ДПС ставаше по-силна. В момента може би сме свидетели на криза, която те самите оркестрират“, коментира Любомир Стефанов.

бТВ, „Тази събота“

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *