ГЕРБ готви нещо голямо.

Нещо голямо готви ГЕРБ, разкри зам.-председателят на Борисовата партия Томислав Дончев. Според него ГЕРБ трябва да инициира мащабен политически диалог между всички партии – нещо като Кръглата маса от началото на прехода.

Политическата система в България е в дълбока криза и е необходим разговор между партиите, как да излезем от тази криза и да върнем политиката, където й е мястото и с конкретни действия, препоръча Дончев в интервю пред БНР.

„Това, което си говорят политиците, все по-малко и по-малко засяга хората“, припомни той.

И коментира, че ГЕРБ трябва да е инициатор на тази, тъй належаща среща: „Длъжни сме да направим опит да се проведе такъв диалог. Защото в противен случай, каква е гаранцията, че октомври няма да сме в същата ситуация. И какво ще правим тогава?

Ако продължат тези цикли, които не пораждат нищо, не изключвам и злокобни сценарии през октомври. По-голямата заплаха е да кажат през октомври, че демокрацията е неработеща система и трябва да се търси друг път!“

Според Томислав Дончев „хората, които са разочаровани от цялата политическа система, опитват различни неща, понякога с желание и оптимизъм, понякога да накажат партиите“.

Той е убеден, че като „най-големи, с най-голяма подкрепа и мъдри, и най-много ни отива, трябва ГЕРБ да инициираме подобен разговор“.

Отхвърления вчера в НС кабинет на ГЕРБ, зам.-председателят на партията коментира:

„Политическата логика за едно управление е да се групират около най-големия. Такава е логиката на търсене на мнозинства. Каква логика има, някой, отказал ти подкрепа, да търси твоята. Това означава, че няма доверие и цели“.

Дончев е категоричен, че възможностите за диалог за изчерпани – за съжаление.

„Трябва да сме по-отговорни и да се заровим по-дълбоко в причините. При бъгнал компютър рестартът помага, но ако не стане на първия път, защо мислите, че третият и петият път ще помогнат“, коментира Томислав Дончев.

„Голямата цел на партиите е взаимното унищожение и това не може да доведе до нищо“, констатира той.

А личните нападки вчера в НС той определи като „симптоматично е това за нивото на политическата система“: „Вчера се говореше на дебата повече за миналото, отколкото какво трябва да се направи, кои са важните неща за бъдещето.“

За съжаление отиваме на избори, които, ако съм откровен, не знам какво различно, от това което имаме днес, ще произведат, прогнозира Томислав Дончев.

 

 

 

 

 

Standartnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *