Германски пенсионери заменят руснаците на пазара на имоти по морето

Германци в пенсионна възраст активно купуват ваканционни жилища по българското Черноморие и донякъде запълват отлива на руснаци от пазара на имоти. Това отчитат брокери и по Южното, и по Северното Черноморие.

Германците, както и другите чужденци с летни имоти у нас, предпочитат затворени комплекси главно заради сигурността, свързана с денонощната охрана и поддръжката на общите площи.

По Северното Черноморие освен от Германия, чести купувачи на ваканционни жилища са и пенсионери от Франция, Италия, Нидерландия. На юг по-често се срещат поляци и чехи.

Купувачите от Украйна също са немалък дял на пазара на имоти, въпреки че голяма част от украинците предпочитат да наемат жилища с надежда да се приберат в родината си, коментират брокери.

Доминиращите играчи на пазара на имоти по морето обаче са българите – около 50-60% от новите купувачи. При това предимно млади хора на възраст 30-45 г. Те купуват ваканционни имоти главно с кредити и само 15-20% – с готови пари, като това основно са българи, живеещи и работещи в чужбина и събрали капитал.

„Ръстът на цените на ваканционни жилища съществено изостава от този на жилищата в големите градове. По тази причина напоследък ваканционни имоти се купуват като първи дом“, коментира пред БТА брокерът Атанас Аргиров. По думите му докато цените на жилищата в големите градове са нараснали с 60% в последните две години, то при ваканционните имоти увеличението е с 25%.

В РАЙОНА НА ВАРНА

В момента в района на Варна средната цена на ваканционните имоти е между 1900 и 2100 евро за квадратен метър, посочва Аргиров. Очакванията са за плавен ръст заради голямото търсене, което надвишава предлагането.

За района на Варна най-търсени са имоти в курорта „Константин и Елена“ и около него. Курортът вече е квартал на Варна и в него има повече жилищни имоти, отколкото хотели. В района продължава строителството на жилищни комплекси, а тепърва предстои изграждането на 4-5 комплекса.

Ваканционни жилища се търсят и в курорта „Златни пясъци“ – основно в затворени комплекси. Допълнителните такси вече не са пречка за купувачите на подобни имоти, коментира експертът. За последните две години таксите в затворените комплекси в района на Варна са се увеличили с 20%.

Две големи украински компании се насочват към ваканционното строителство от висок клас – затворени комплекси, които са в близост до горите в районите „Ален мак“ и „Манастирски рид“, където изкупуват големи имоти за строителство, съобщи Аргиров.

В РАЙОНА НА БУРГАС

Цените на ваканционните имоти в региона на Бургас тази година са отбелязали ръст от 5-6% и пазарът е балансиран, казват местните брокери.

Купувачите на ваканционни имоти по традиция се насочват основно към Созопол, Несебър, „Слънчев бряг“ и Приморско. Немска общност трайно се засели в Ахелой, като инвестициите им са основно в затворените комплекси, каза пред БТА брокерката Стефка Калчева.

Украинските граждани пък се интересуват от покупка на жилища в Бургас заради възможността децата им да посещават училище. По същата причина предпочитан за украинците е и Поморие. Украинският пазар безспорно е фактор в Бургас с дял от около 30% от сделките, казва Калчева. Поморие е притегателен вече и за поляци и немскоговорящи чужденци.

И тук отчитат засилен интерес от страна на български купувачи, които сключват 50% от сделките.

Близостта до морето е сред водещите фактори в ценообразуването в региона, посочи Стефка Калчева. На пешеходно разстояние от плажа цената на имот, например в Созопол между първа и трета линия до морето, е между 85 000 и 100 000 евро, като става дума за напълно обзаведено жилище в затворен комплекс. Цени между 65 000 и 75 000 евро са индикатор за неуредени проблеми, например с поддържащата фирма. Средно таксата за двустаен апартамент в затворен комплекс е между 720 и 850 лева годишно, като се определя според квадратурата.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЙОАНА ПЕТРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *