Гласуването на проектокабинета „Желязков“ разцепи ДПС

Близо една трета (14 депутата) от ДПС гласуваха против проектокабинета „Желязков“, противопоставяйки се на призива на своя председател Делян Пеевски да го подкрепят.

(Във видеото: Асен Василев: България е затапена от амбициите на един човек и зависимостите на друг човек)

Парламентарната група на ДПС към настоящия момент е съставена от 45 народни представители след като от нея бяха изключени Рамадан Аталай и Айсел Руфад.

България пропусна да има евроатлантическо правителство, така председателят на ДПС Делян Пеевски коментира решението на НС да не одобри Росен Желязков за премиер.

След дебати, продължили над 3 часа, Народното събрание отхвърли предложения от Росен Желязков състав на правителство с мандата на ГЕРБ-СДС. Гласуваха 238 депутати, „за“ бяха 98, „против“ – 138, „въздържал се“ – двама. 

„Русия печели днес. Какво означава? Пропуснахме да имаме правителство“, заяви Пеевски.

Направи впечатление, че групата на ДПС се раздели в гласуването си – 14 гласуваха „против“ и 1 „въздържал се“. „Видяхме, че в ДПС има 30 евроатлантически депутати и те ще бъдат депутати от ДПС“, така лаконично коментира резултата Делян Пеевски.

Напрежението в парламентарната група се случи на фона на станалото медийно известно противоречие между председателя на ДПС Делян Пеевски и почетния председател Ахмед Доган.

Часове преди вота стана ясно, че Доган е препоръчал на народните представители от ДПС да гласуват „против“ проектокабинета „Желзяков“, но Пеевски е призовал за обратното.

Не пропускайте най-важните новини – последвайте ни в Google News Showcase

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *