ДПС изключи и депутата Джейхан Ибрямов

Парламентарната група на ДПС взе решение да изключи и Джейхан Ибрямов. Това съобщи председателстващият заседанието на 50-ото Народно събрание Росица Кирова от трибуната на Партийния дом.

Решението за изключването на Ибрямов е взето с 30 гласа „за“ в ПГ на ДПС.

Промяната вече е отчетена на сайта на Народното събрание и така ПГ на ДПС остава с 44 депутати.

Ибрямов така става третият независим депутат, отлюспен от ПГ на ДПС след Айсел Руфад и Рамадан Аталай.

Вчера Джейхан Ибрямов е гласувал „против“ проектокабинета на Росен Желязков с първия мандат, който се полага на ГЕРБ като първа политическа сила. Системата отчете гласа му като „въздържал се“, но Ибрямов е подал писмено искане да бъде отчетен правилно.

Позицията си в синхрон с тази на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган, Ибрямов защити и сутринта и пред журналисти в парламента.

Като въпрос остава ще бъдат ли изключени останалите 14 депутати, които гласуваха вчера различно от линията, заложена от председателя на ДПС Делян Пеевски. Сред тези 14 депутати е и другият председател на ДПС Джевдет Чакъров, който направи и първото си изявление като такъв пред журналисти с признанието, че в ДПС има напрежение.

Евродепутатът Илхан Кючюк, който е и председател на АЛДЕ в ЕП, също се обяви от лагера на почетния председател на ДПС. В профила си във фейсбук той пусна снимка на Ахмед Доган с думите: „Лидер се следва.“

Структури на ДПС все повече настояват за свикване на Централен съвет, който да разреши проблемите в партията и да спре по някакъв начин назряващото разцепление. Запознати коментират, че напрежението е толкова голямо, че съвсем скоро ще има заседание на Централния съвет. В момента обаче се „броят“ двете лобита – тона на Делян Пеевски и това на Ахмед Доган, за да се види кой има мнозинство и какъв курс ще поеме партията.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *