Дълговете на теца на Доган се оказаха тайна

Истински трилър се оформя около задълженията на частната ТЕЦ „Варна“, натрупани към „Булгаргаз“. Става дума за  десетки милиони левове.

От години се знае, че тецът, в който почетният председател на ДПС Ахмед Доган влезе като мажоритарен собственик чрез  „Сигда“ ОООД, има неуредени сметки за природен газ. Казусът дори стигна до съд. Оказва се тайна обаче дали и как ТЕЦ „Варна“ изплаща дълговете си към държавното газово предприятие. Това става ясно от отговор на енергийния министър до Стела Николова, народен представител на ПП-ДБ.

Николова е задала въпроса си към служебния министър Владимир Малинов, в чийто „портфейл“ е „Булгаргаз“. Питането й е за действията, които държавият газов търговец е предприел за „събиране на присъдените му средства по търговско дело №284/2022 по описа на Окръжен съд – Варна, с ответник „ТЕЦ „Варна“ ЕАД.

Отговорът на министъра гласи: „Предвид, че информацията касае търговски взаимоотношения между трети страни и е определена от „Булгаргаз“ като „търговска тайна“, същата предоставям съгласно Правилника на НС за Ваше лично ползване“. С други думи, информацията за борчовете на осъдения длъжник е само за депутатски очи и не може да бъде споделяна с медиите и с обикновените данъкоплатци.

 

Дела и документи 

През януари 2023 г. от „Продължаваме промяната“ подадоха сигнал в ДАНС и поискаха разследване на „възможно престъпно деяние срещу енергийната и националната сигурност на България“ – заради натрупани десетки милиони газов дълг на „теца на Доган“.

През март 2023 г. тогавашният служебен министър на енергетиката Росен Христов съобщи, че ТЕЦ „Варна“ не работи и че се опитва да уреди извънсъдебно борчовете си към „Булгаргаз“.

В крайна сметка през лятото на миналата година Варненският окръжен съд осъди ТЕЦ „Варна“ да погаси задължения за над 35.5 млн.лева към „Булгаргаз“. Длъжникът не обжалва и през октомври съдът издаде изпълнителен лист в полза на държавното предприятие.

Междувременно в края на 2023  г. „Булгаргаз“ заведе още едно дело срещу теца  – за 3 млн. лева. Точно по това време  „Сигда“ ООД, в което водещ съдружник е Ахмед Доган, е прехвърлила собствеността си върху ТЕЦ „Варна“ на друго дружество – „Сигда инвестмънт“ АД.

В „Сигда“ ООД почетният председател на ДПС  има 70%, останалите 30% са поделени между Станислав и Ивелина Папазови – син и дъщеря на бившия министър на транспорта в кабинета „Орешарски“ Данаил Папазов. В „Сигда инвестмънт“ Ахмед Доган и Данаил Папазов са съдружници, а в съвета на директорите на дружеството освен тях двамата е и Станислав Папазов, пише „Дневник“.

 

Загадки и догадки

Вече доста време анализатори и медии се питат какво се случва в ДПС, защо Доган изчезна напълно от политическата сцена и предаде цялата власт на Делян Пеевски. Една от версиите е, че дълговете на ТЕЦ „Варна“ може да са накарали почетния председател да търси съдействие от Пеевски и са го поставили в слаба позиция. Някои смятат, че сегашните трусове в ДПС се дължат на отслабването на Доган и на желанието на силния Пеевски да се наложи като едноличен лидер. Физическото отсъствие на Доган (вместо него говори Рамадан Аталай) дори в последните драматични за партията му дни е, меко казано, странно.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Сега“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *