Защо Черно море променя цвета си

Дължи се на цъфтежа на микроводораслите фитопланктон

Рибата става по-дребна заради топлата вода

Видяхте ли сателитната снимка на НАСА, на която Черно море изглежда тюркоазено синьо, вместо тъмносиньо, какъвто е обикновено цветът му? Докато в медиите и социалните мрежи изменението в цвета на морето се дискутираше оживено, в научните среди в България тази новина не предизвика особена изненада.

Д-р Радослава Бекова, хидробиолог и ихтиолог в Института по океанология към БАН, обясни, че по-светлият цвят на Черно море се дължи на цъфтежа на фитопланктон. Това са микроводорасли, които не могат да се видят с просто око. Затова от плажа може и да не откриете ясна разлика – такава може да се наблюдава само от значителна височина, например от дрон или сателит.

Явлението е характерно за Черноморието в средата на лятото, но промените в климата и по-високата температура на водата през зимата водят до все по-ранен цъфтеж всяка година. И макар фитопланктонът да не представлява пряка опасност за човека, появата му е сигнал за някои сериозни проблеми в Черно море.

Изследователката отбелязва, че органичните отпадъци в резултат от човешката дейност създават благоприятна среда за популацията на фитопланктона. А това съвсем не е безобидно. Когато фотосинтезира, фитопланктонът черпи кислород от водния слой, в който живеят риби, бентоси и миди. В Черно море богатото на кислород пространство е ограничено до дълбочина от 150 метра, а вследствие на цъфтежа на фитопланктон то става още по-малко, обяснява д-р Бекова. Според изследователката това може да доведе до драстично намаляване на рибната популация в морето.

Черноморските обитатели са изправени и пред друго сериозно предизвикателство – климатичните изменения. Сигурно сте забелязали, че напоследък цацата е по-малко и по-дребна. Това се дължи на по-топлата вода през зимата. „Колкото по-висока температура имаме, толкова по-рано се случва половото съзряване при рибите. А колкото по-малка е рибата, толкова по-некачествен материал дава тя за следващото поколение“, казва д-р Бекова и обяснява, че затоплянето не позволява на междинния воден слой в Черно море да стане достатъчно студен и да спира сероводорода от дълбоките води да прониква нагоре при живите организми. Хидробиоложката предупреждава, че ако затоплянето продължи с бързи темпове, има голяма вероятност да се стигне до масова смърт при рибите.

(Със съкращения)

 

 

Автор: Дойче Веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *