Изобретателни измамници се опитват да преметнат НОИ

Съчкосъбирачи със „стаж“ 2-3 дни във Франция претендират за максимални обезщетения от нашата система. Фиктивни фирми назначават работници за „внос“ на мебели от Китай насред пандемията. Управител назначава, уволнява и пуска в отпуск, въпреки че не е между живите. Земеделци обработват земя посред зима. Това са някои от измамите, разкрити от териториалното поделение на НОИ във Варна. За тях разказва любопитен материал в последния информационен бюлетин на осигурителния институт.

За три години и половина – от началото на 2021 г. до 1 юни 2024 г. във Варна са издадени 66 разпореждания за възстановяване на неоснователно изплатени обезщетения за безработица, като общата сума е почти 218 000 лв.

Зачестяват случаите на хора, които кандидатстват за обезщетение след само 30 дни работа, посочват осигурителните експерти. Т.нар. „френска“ безработица пък гарантира обезщетение даже и с по-малко отработени дни – хора, работили във Франция 2-3 дни като „съчкосъбирачи“, после получават максималния размер на обезщетението за безработица.

У нас масово има организирани автобуси, които водят хора във Франция за седмица или броени дни, след което ги връщат тук да се запишат на борсата. Има обаче и такива, които ползват тази възможност без даже да излизат от България. Схемата е възможна заради различните условия в европейските страни за получаване на обезщетение. У нас трябва да имаш най-малко 12 месеца осигуряване през последните 18 месеца преди прекратяване на работата, а размерът на обезщетението се изчислява на база дохода за последните 2 години. Във Франция обаче се ползва само последният месец, а след това правата се пренасят в България.

Заради масовата „френска“ безработица НОИ проверява по две линии тези гурбетчии – първо през МВР да се види дали наистина са напускали страната, а след това и с френските служби да се провери има ли действително извършена работа и истински осигурител. Големи обезщетения се оспорват и с деклариран труд от Испания и Австрия, става ясно от материала.

Сред опитите за измама с български адрес пък има доста екзотични. Лице с 90 фирми на свое име например декларира, че придобива фирмите през март 2020 г. с цел да внася мебели от Китай. За зла участ на измамниците по това време внасяне на мебели от Китай не е възможно, защото това бе началото на най-тежкия локдаун в цял свят заради пандемията.

В друга фирма кипи бурна дейност от името на починал едноличен собственик и управител – наемат се хора, разрешават се отпуски, после се освобождават. Проверките установяват, че „колегите“ не се познават помежду си, някои не познават дори управителя, а трети претендират да са се срещали с него след смъртта му. Някои работят в „транспортна“ фирма, която няма нито лиценз, нито автомобили. Има и „печатари“ без печатарски машини; технически сътрудници в офиси, които не съществуват; главни счетоводители без диплома и т.н.

Доста фантазия проявяват и измамници, които се представят за земеделци. Някои от тези хора се оказват извън страната, т.е.следва „дистанционно“ да обработват земеделски земи. Земеделските земи в повечето случаи са „синори“. Има „земеделци“, които даже бъркат сезоните и декларират засаждане на земеделски култури през зимата. Отчита се продукция в количество, което не задоволява дори минимално потребление на двучленно семейство, разказват още осигурителните експерти.

Сред клиентите на НОИ във Варна има и служители на фирма за счетоводни услуги, които всички работят в жилището на единия съдружник, а „офисът“ се оказва тераса с площ 3 кв.м. Някои от „служителите“ не са в страната и трябва да „отчитат касовата наличност“ дистанционно.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Сега“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *