Изчезващото езеро разкрива мистериозна 12-метрова потънала лодка

Мистериозни останки от 12-метрова лодка​, предиспански артефакти и „уникален“ набор от модифицирани човешки кости са сред находките, които наскоро бяха открити в изчезващо мексиканско езеро.

През май месец на брега на остров Яницьо, който се намира в езерото Пацкуаро в щата Мичоакан, е открита традиционна лодка, известна като тепари, се казва в прессъобщение на Националния институт по антропология и история на страната (INAH).

(Видеото е архивно: Археолози откриха средновековен скелет с метална протеза на 500 години)

Обикновено до острова се стига само с лодка, но през последните няколко години водите на езерото – популярна туристическа дестинация, известна с празненствата по случай Деня на мъртвите – са намаляли. Това е довело до разкриване на участъци от сухото дъно на езерото около острова, някога покрити с вода, където лодката тепари е заклещена в твърда кал.

През април общинската управа на Пацкуаро съобщи на Televisa, филиал на CNN, че комбинация от фактори, включително суша, обезлесяване и незаконно добиване на вода, е довела до загуба на повече от половината от обема на езерото, откакто властите са започнали да наблюдават нивото на водата.

Но изчезващото езеро разкрива няколко археологически находки, включително тепари. Според INAH лодката е потънала заедно с товара си, състоящ се предимно от дърва за огрев, които вероятно е пренасяла от селище на брега на езерото до остров Яницьо.

„Тепари“ са лодки, които традиционно се използват в езерото Пацкуаро вероятно още от преди испанските времена„, казва пред Newsweek Хосе Луис Пунцо, изследовател от INAH и ръководител на проекта за последните проучвания. „Това са еднокорпусни лодки – т.е. направени са от едно голямо дърво и са издълбани от него.“

С тези лодки хората и стоките са били превозвани между бреговете на езерото и населените му острови, като същевременно са били използвани и за риболов. Тепарите традиционно са важни за местното население Пурепеча, която живее в района на езерото Пацкуаро.

Понастоящем възрастта на тепарите не е известна и е „трудно“ да се определи дори приблизителна дата, казва Пунцо. Възможно е лодката да е на няколко века или да датира от по-ново време. Експертите провеждат допълнителни анализи на лодката, за да се опитат да определят колко стара е тя.

Това не е единственият тепари, който е намерен в района. Идентифицирани са общо около десетина, въпреки че 45-метровият екземпляр се отличава със своите размери. Изследователите се надяват, че изучаването на тези лодки ще разкрие информация за тяхната възраст.

Според Пунцо археологическата работа, извършена върху тепарисите, открити около острова, е разкрила и „голям брой“ други артефакти.

„Сред тях са открити няколко пълни керамични парчета, като украсени купи, гърнета и кадилници, които са образци на ритуали, които със сигурност са били извършвани в лагуната“, казва той.

„Открити са и еленови рога, костни игли и други каменни предмети. Така благодарение на тези проучвания ще можем да придобием по-дълбока представа за връзката на древните жители на това място с езерото“, казва Пунцо.

Открит е и важен набор от модифицирани човешки кости – предимно бедрени – с изрязани в тях жлебове. Според INAH тази колекция е „уникална“ сред подобни находки поради отличното състояние на запазеност на костите.

Не пропускайте най-важните новини – последвайте ни в Google News Showcase

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *