Как да увеличим ваканцията въпреки липсата на още отпуск и пари

Прекарали сте седмица на прекрасно място в Гърция, Филипините или Коста Рика – и ви е било толкова хубаво, че душата ви започва да страда още ден преди завръщането към работния и битов график в родния град.

А когато реално вече кацнете в офиса, първият служебен мейл, първото разминаване с уморен колега или не толкова доброто кафе наоколо, сякаш изтриват всеки топъл спомен от съзнанието ви.

Подобно на много съвестно работещи хора, и вие плащате за почивката си не само с пари, а и с огромната планина от много важни неща за вършене, когато се върнете.

Този неизбежен стрес от адаптацията към работния процес може да добави и слой страх към следващите ви ваканции, нарушавайки психологическите ползи от раздялата с работното място.

Да, нямате повече от 20-30 дни платен отпуск, нито пък вълшебна пръчка, с която да намалите натоварването в офиса. Вече използвате куп инструменти за автоматично отмятане на някои от натрупалите се задачи и организационни трикове, които сте научили през годините, за да направите процеса на връщане към работа по-мек и от пясъка, по който довчера сте стъпвали.

Има ли обаче някакви други начини да запазите доброто ваканционно настроение за малко по-дълго – без всъщност да бъдете неефективни в офиса?

Маниша Такор, сертифициран експерт по финансово планиране и автор на книгата MoneyZen: The Secret to Finding Your „Enough“, има отговор на въпроса как да заживеете в атмосферата на ваканцията си и преди, и след нея.

Съветът ѝ освен това не добавя нито стотинка към бюджета ви за пътуване и нито минута към маршрута ви, както става ясно от неин текст в блога The Cut на списание The New York.

Той е пълен с добри идеи за ваканционно бюджетиране – от съвети за намаляване на разходите за храна и напитки до начини за най-добро използване на кредитните карти. Съветите на Такор обаче са ценни не толкова заради връзката им с пестенето на пари, а заради психологическите прозрения.

Ваканцията е истински лукс, когато е състояние на ума – историята, изкуството и знанията за традициите на дестинацията ще ви помогнат да стигнете там рано и да останете още дълго време след като се върнете под климатика в офиса.

Приятен плаж!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *