Как работи 4-дневната седмица

Впоследните месеци четиридневната работна седмица все повече започва да звучи като реална възможност, а не просто експериментна програма в корпоративния свят.

Какви обаче са логистичните аспекти на въвеждането на този модел?

Главни изпълнителни директори и бизнес лидери, които са инициирали тази промяна, обсъждат своя опит и извеждат на преден план възможността за печеливша за всички ситуация.

„След като улесних прехода към четиридневна работна седмица, постоянно наблюдавам значително повишаване на производителността и удовлетвореността на служителите“, казва Алиша М. Кембъл, основател и главен изпълнителен директор на CultureShift HR, цитирана от FastCompany.

Компаниите, проучващи тази концепция, трябва да дадат приоритет на ясната комуникация между екипите или както подчертава Мелани Балке, главен изпълнителен директор на The Email Marketers: „Към прехода трябва да се подходи като към стратегическа промяна, с ясна комуникация, която да помогне на служителите да се адаптират ефективно към новия график.“

Тези заключения очертават пътна карта за бизнесите, които обмислят въвеждането на по-кратка работна седмица. От оценката на натоварването до промяната на нагласата за минимално работно време – ето най-важните стъпки, които да обмислите преди да предиемете прехода.

Оценка на натоварването

Въвеждането на четиридневна работна седмица като концепция звучи фантастично за служителите.

Ако обаче очакванията за работното натоварване и нивата на производителност не бъдат внимателно прегледани, това е капанът, в който ще попадне всеки ръководител.

Малко вероятно е клиентите на повечето компании да съобразят работните си практики с вашите, така че как да поддържате нивата на обслужване в дните, в които служителите ви не работят?

Гарантираме, че програмата ви в областта на човешките ресурси не представлява интерес за търговския успех на бизнеса на вашия клиент; ако не друго, той може да я възприеме като червен флаг и да потърси последователна подкрепа от вашите конкуренти, които привеждат работните дни в съответствие с техните.

Ник Бърнет, главен изпълнителен директор на Selph

Включете служителите в планирането на пилотните проекти

Трябва да сте сигурни, че това има смисъл за вашата компания – да прецените фактори, свързани с финансите, персонала, планирането, качеството и удовлетвореността на клиентите.

След като установите, че може да работи, без да жертвате някоя от изброените области, е важно да включите разнообразна група служители, които да помогнат за съставянето на пилотен план, заедно с ръководството.

След това трябва да се установи набор от цели и мерки, както и стъпка за наблюдение и оценка.

Целта е самите служители да могат да наблюдават и съответно да се коригират или ако пилотният проект докаже, че предприемането на такава стъпка не е разумно за бизнеса, те сами да се убедят в това.

Сю Уилбърн, главен изпълнителен директор на URise Consulting, LLC

Баланс между гъвкавост и производителност

Преминаването към четиридневна работна седмица винаги има осезаемо въздействие върху екипа.

Обикновено служителите са по-щастливи, което подчертава, че макар този подход да не е панацея за всички предизвикателства на работното място, той значително повишава благосъстоянието.

Бизнес средата е изпълнена с високи изисквания и стрес, но допълнителният почивен ден всяка седмица дава възможност на екипа да се справи по-добре с този натиск.

Преходът обаче не е лишен от препятствия. Повтарящо се предизвикателство е управлението на времето, като някои членове на екипа могат да се чувстват притискани от по-малкото работни часове за изпълнение на задачите.

Въпреки това ползите са значителни, особено относно гъвкавостта.

Родителите например смятат, че съкратената работна седмица е изключително полезна. Освен това тази политика е силен инструмент за задържане на таланти.

За компаниите, които обмислят преминаване към четиридневна работна седмица, е от решаващо значение да балансират новооткритата гъвкавост с необходимостта от поддържане на производителността. Това може да включва преоценка и приоритизиране на задачите или използване на технологиите за рационализиране на процесите.

Към прехода трябва да се подходи като към стратегическа промяна, с ясна комуникация и подкрепа, за да се помогне на служителите да се адаптират ефективно към новия график.

Освен това трябва да поставите ясни очаквания. Ако клиентът има нужда от вас, трябва да сме там като доставчици на услуги, независимо дали почивате в петък или не.

Не забравяйте, че в крайна сметка целта е да се насърчи работна среда, в която служителите могат да се развиват както в професионален, така и в личен план, което води до по-удовлетворени и ангажирани служители.

Мелани Балке, главен изпълнителен директор на The Email Marketers

Важни са резултатите, не часовете

Четиридневната работна седмица променя правилата. Не става въпрос само служителите да имат по-дълъг уикенд; това е стратегически ход, който повишава положителнтие емоции, намалява стреса и дори съкращава дните на болнични, както показва проучването на Henley Business School от 2019 г.

Преминаването към по-кратка работна седмица е не просто полезно, а революционно, тъй като прави работата по-фокусирана и смислена.

Тайната съставка обаче е в умното експериментиране и яснотата на целите. Преминаването към четиридневна работна седмица означава да се ценят резултатите, а не часовете – печелившо за всички. Става дума за дълбоко доверие в екипа и за отбелязване на резултатите, а не само на усилията.

Приемането на четиридневна работна седмица е смела стъпка към преосмисляне на успеха на работното място. Това е доказателство, че когато се осмелим да променим начина, по който гледаме на работата, ние постигаме по-голямо удовлетворение и успех.

Алисън Дън, главен изпълнителен директор на Deliberate Directions

Цялата статия от Тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *