КЪДЕ ДА ПОСРЕЩНЕМ ДЖУЛАЙ МОРНИНГ?

От община Варна не са предвидили специална програма, за разлика от други черноморски градове.

Готови ли сте за посрещането на поредното първоюлско утро?

Село Камен бряг ще спази за поредна година традицията за посрещане на първото юлско утро. Неформалният празник Джулай морнинг /Юлско утро/ ще бъде предшестван от музикален рок маратон, организиран от Община Каварна, съобщи Радио Варна. Концертът започва в 22.30 часа на 30 юни, като на сцената ще се качат групите GLOCK, Team „Dream“, Sweet Poison и Electric Roxy. Гвоздеят на програмата ще бъдат изпълненията на световната рок звезда Робин Маколи, заедно с Група Eridan, като при изгрева ще прозвучи и  култовата „July Morning“ на „Uriah Heep“. Легендарният певец пристига за втори път в България, специално за посрещането на първото юлско утро.

Във Варна и тази година Джулая ще бъде посрещнат от стотици варненци и гости на града на брега на плажа. Повечето заведения на плажната алея вече са обявили програмите си за посрещане на юлското слънце. От община Варна не са предвидили специална програма, за разлика от други черноморски градове.

Бургаският концерт ще се проведе по традиция до Моста с начало в 20 часа на 30 юни, неделя. Той е безплатен. Ще бъде осигурена дежурна медицинска помощ и воден спасител, охрана и дървен материал, с който отделните приятелски компании да си запалят свой огън, около който да се съберат. За доброто музикално настроение ще се погрижат групите  P.I.F., Керана и космонавтите, REWIND, LEMON BOX, Махайра, SCARLET.

Посрещане на първоюлското слънце организира традиционно и община Шабла. То ще се състои на къмпинг „Добруджа“. Присъстващите там ще могат да споделят „раждането“ на първия ден от месец юли под звуците на вечните български рок хитове, изпълнени от Звезди Керемедчиев от група „Ахат“, „Гравитация рок“, Тома Здравков и бенд, Rockfire, Васко Кръпката и „Подуене блус бенд“.Входът е свободен за всички.

Най-голямото посрещане на юлското слънце във вътрешността на страната се очертава близо до Павликени, на брега на река Росица. Концерътт ще започве в 22.00 часа, с учестието на “Фанданго” и”Кикимора” с Николо Коцев, FAST LANE от Швейцария, групата “Var-burg band” и местните групи: “Plan B”, “BackBone” (а tribute to Motorhead), “Detonator” и “Steel Rider”.

Празникът, посветен на посрещането на слънцето в първото юлско утро на брега на морето – Джулай Морнинг, възниква във Варна през 80-те години на миналия век и е свързан тясно с хипи културата.

На 1 юли на вълнолома във Варна се събират младежи с китари. Те свирят, пеят цяла нощ и очакват изгрева, за да споделят този приказен миг. По неизвестни причини те продължават да се събират на брега всяка година в нощта срещу 1 юли. Така посрещането на първите юнски слънчеви лъчи се превръща в празник, на който се наслаждават все повече хора.

През годините мястото, на което се събират жадните за емоции и влюбените в природата и морето, се променя – от вълнолома във Варна на брега на морето в село Варвара, но историята на Джулай Морнинг остава тясно свързана с морската ни столица, която е рожденото място на празника, и с хипи движението, олицетворяващо непокорния, бурен и бунтуващ се младежки дух.

В продължение на почти десетилетие и Камен бряг се превръща в гостоприемен дом на посрещащите слънцето, дошли от различни части на България. Камен бряг не е избран случайно като място – това е най-крайната източна точка на родното Черноморие, която винаги първа е огряна от слънцето.

Името на празника се свързва с известната песен July Morning на английската рок група Юрая Хийп, от 1971 г. и е вдъхновен и от текста на песента.

Първият Джулай Морнинг в Камен бряг е посрещнат през 2007 година, като важен и дългоочакван гост е Джон Лоутън от групата Юрая Хийп, изпял едноименната песен. Животът за Лоутън остава тясно свързан с морето и с гостуването му в Каварна – Калиакра Рок Фест всяка година на 1 юли. Умира на 74-годишна възраст, а прахът му е разпръснат на Камен бряг, за да остане завинаги с онези неща, които са стояли на едно от първите места в сърцето му – морето, свободата, безкрая. Паметник на музиканта, изпълнил култовата песен, на която е кръстен празникът „Джулай морнинг“, е издигнат на Камен бряг в местност, наречена Огънчето.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *