Невинен съм

Софийският градски съд отхвърли гражданския иск на Министерството на финансите за близо 630 млн. лв. по така нареченото „хазартно дело“ срещу Васил Божков и още 9 подсъдими.

Днес стана ясно, че процесът ще се гледа по съкратена процедура и трябва да започне по същество през септември.

Наказателното производство беше образувано в закритата вече Специализирана прокуратура през 2019 г. и по него са разпитани над 250 свидетели, включително и бившият финансов министър Владислав Горанов.

Според съдебния състав гражданският иск на Министерството на финансите би затруднил процеса силно в наказателната му част.

Съдът допусна братята Георги и Цветомир Найденови да бъдат конституирани като частни обвинители в процеса. Именно по техни сигнали преди близо 5 години започна разследването на прокуратурата срещу Божков.

„Съдът възприе тезата, че обвиненията на всеки един от подсъдимите са достатъчно ясно описани, както по време и по място, така и като механизъм“, заяви Ангел Кънев, прокурор, предаде БНТ.

Днес двамата бивши съдружници на Божков не се явиха в съдебната зала, а самият той отговори на въпроса защо са се обърнали срещу него така.

„Защото са завистливи, алчни и уплашени и някой ги изнуди. Държавата им направи ревизия. Намерили са нещо сигурно и са казали или вие, или почвате да топите Божков“, коментира Васил Божков.

Адвокатът на двамата братя не пожела да влиза в детайли по делото и не уточни към кои от подсъдимите лица имат претенции.

„Вие имате достъп до информация. Ще я получите в съответния момент. За да ви обясня за девет човека с какво са ги ощетили трябва да вляза в много детайли“, допълни Владимир Иванов, адвокат.

Според прокуратурата Васил Божков е организатор и ръководител на групата, ощетила бюджета с милиони. В съучастие са обвинени длъжностни лица от бившата комисия по хазарта, както и съпругата на бизнесмена.

„Има доказателства за всеки един от подсъдимите. Експертизи, приобщени аудио записи“, добави Ангел Кънев, прокурор.

„Аз съм невинен. Не съм направил нищо. Хазартната такса е плащана по закона“, каза още Васил Божков.

Съдът се съгласи с искането на страните процесът да се гледа по съкратена процедура с разпит на само 15 от общо 300 свидетели.

Без уважение беше оставено искането на Божков да пътува в чужбина, тъй като има опасност да се укрие.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Автор: ИА Фокус

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *