Няма подвеждащи обяви и фиктивни сделки, а спекулантите постепенно отпадат от пазара

Налице е стабилност и устойчивост на пазара на имотите. Инвестицията в имот остава една от най-сигурните, защитени и устойчиви във времето. Това е добре за всички и за икономиката като цяло. Банките продължават да кредитират и купувачи, и строители на нови обекти. Това каза за предаването “България, Европа и светът на фокус“ по Радио “Фокус“ имотният експерт Иван Горанов.

„Няма сериозно поскъпване на имотите от предишната година, забелязва се между 5 и 10% повишаване на цените, но това е нормално за инфлационните индекси. Наблюдава се забавяне на нарастването на цените на имотите през последните 6 месеца. Тази тенденция ще се запази в останалата част от годината“, подчерта Горанов.

По думите му все по-урегулиран става пазарът на имоти и по-сериозни компании присъстват. Сигурен е, че няма подвеждащи обяви, фиктивни сделки, а спекулантите постепенно отпадат от пазара и клиентите могат да бъдат спокойни.

„Профилът на купувачите може да разделим на няколко възрастови граници между 35-40 години млади, работещи хора, които си купуват първо жилище с по-малка квадратура. Следващата категория са между 40 и 60 години, които търсят по-голямо семейно жилище. Преговорите зависят от това какво купуват, условията, достатъчно ясно ли е това, което търсят и което се предлага. Всяка една продажба е индивидуална. На този етап нямаме основания да говорим за балон и пазарът да тръгне в низходяща или възходяща посока“, обясни Иван Горанов.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Автор: Йоланда Пелова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *