Подготвят закон срещу вечния длъжник

Продължава подготовката по Законопроекта за несъстоятелност на физическите лица. Т.нар. „Закон за вечния длъжник“ предлага правна уредба на производството по несъстоятелност на физическите лица, което включва погасителен план, ликвидация на имуществото, както и производство по несъстоятелност при липса на доходи и имущество на физическите лица. Това съобщиха от Министерски съвет.

Общо 14 законопроекта е внесло служебното правителство в Народното събрание в рамките на мандата си от началото на месец април досега. Сред текстовете, предложени от кабинета, са ключови стъпки за въвеждане на еврото, както и промени в полза на пътната безопасност и облекчения за бизнеса.

През месец юни Министерският съвет одобри и внесе в парламента Закона за въвеждане на еврото в Република България. Приемането на този закон е с огромно значение за практическата подготовка за присъединяване на страната ни към еврозоната, което е и сред основните приоритети на служебното правителство. Той е основен фактор за гладкото и безпроблемно въвеждане на еврото. Колкото по-скоро се приеме законът, толкова по-голяма предвидимост ще се даде на гражданите, бизнеса и администрацията по отношение на техническите аспекти от подготовката за еврото.

Законопроектът определя принципа за защита на потребителите, принципа на информираност, принципа на ефективност и икономичност, принципа на прозрачност и принципа на приемственост и автоматично превалутиране на суми от левове в евро. С него се уреждат и правилата за превалутиране и закръгляване, въвежда се период за двойно обозначаване на цените на стоки и услуги, както и на двойно обращение на двете валути, за да се гарантира високо ниво на прозрачност на процеса и да се създаде възможност за адаптация на обществото. Същевременно се регламентира и процедурата по разпространение на новата валута и обмяната на банкноти и монети от левове в евро.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *