Предлагат по-висок таван на ваучерите за храна

Дигитализацията на ваучерите за храна е увеличила интереса на бизнеса да предоставя най-популярната социална придобивка у нас, показват наблюдения на Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България.
Най-вероятно ще има нужда сумата, предоставена във вид на ваучери за храна, да се увеличи догодина, коментира в интервю за БТА Таня Обущарова, главен секретар на асоциацията.
По думите й горе-долу половината от наличните за тази година квоти са използвани за шестмесечието, което показва, че за момента ситуацията е оптимална. За 2024 година общият таван е 1,6 млрд. лева, а на работник – до 200 лева месечно.
Според Таня Обущарова може да се обсъжда увеличаване на тази необлагаема стойност, която не е променяна от началото на 2022 година насам. От последното й увеличение цените на храните се повишиха значително, аргументира се тя.
Наблюденията на асоциацията сочат още, че по-голяма част от работодателите средно предоставят над 150-160 лева на служител.
От 1 юли хартиеният ваучер вече е в историята и се издават само електронни. Голямото им предимство за потребителя е, че с тях може да се плаща на пос терминал в търговските обекти дори за малки суми. Работодателите пък спестяват разходи по администриране. Остава вариант, ако сумата на ваучера не достига, да се доплати с банкова карта или в брой.
От началото на януари досега действаше смесен режим, в който работодателите можеха да избират дали да предоставят ваучери на хартия, или електронни.  По данни на асоциацията повече от две трети от работодателите са преминали към електронни ваучери, като това се е случило плавно от януари досега.Изискване към фирмите е да предоставят еднаква сума на всички свои служители. Средствата по картата не могат да бъдат теглени на банкомат или да се прехвърлят по банкова сметка.
Електронните ваучери могат да се използват само в търговски обекти, сключили договор със съответния оператор на ваучери и приемащи плащания на пос терминал. С тях може да се купуват единствено храна и хранителни продукти, припомнят от асоциацията.

автор:Дума

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *