Провалът на служебния кабинет с ПВУ е грандиозен

Заради дълбоката политическа криза България ще пропусне възможността да усвои над 2 милиарда лева европейски средства и ще ги загуби безвъзвратно, казва общинският съветник от групата на МК „БСП за България“

Провалът на служебния кабинет с Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) е грандиозен. Това заяви Станислав Младенов, общински съветник от групата на Местна коалиция „БСП за България“ и заместник-председател на Постоянната комисия по международно сътрудничество и туризъм, европейски програми и проекти. Според него заради дълбоката политическа криза България ще пропусне възможността да усвои над 2 милиарда лева европейски средства и ще ги загуби безвъзвратно. И само големите инфраструктурни проекти в София и останалите общини в страната биха могли в някаква степен да намалят загубата на средства по ПВУ и оперативните програми.

„Тъй като процедурите за големите проекти отнемат не малко време, трябва да насочим вниманието си към по-малките възможности, чиято реализация би могла да се вмести във времевата рамка до 2026 г., коментира Станислав Младенов. – Такива може да имаме по проекта за Западната дъга на Околовръстния път, изграждането на който трябва да стартира всеки момент. Заводът за преработка на битови отпадъци също е добра възможност в тази посока. Защо Столична община да не създаде и програма, която да дава възможност за внедряване на възобновяеми енергийни източници върху покривите на сградите на общинските предприятия?! По време на балансовите комисии директорите на трите общински ДКЦ-та приеха много добре идеята за изграждане на системи за производство на електроенергия върху покривите на сградите. Подобни проекти може да бъдат включени в ПВУ като допълващи инвестиции по подобие на тези, които сега стартираха – за батерии за съхранение на електроенергия за собствени нужди с компонент за производство на електроенергия“.

Според Станислав Младенов, нищо вече не може да компенсира провала на България по ПВУ и усвояването на оперативни програми. Той отбеляза, че дирекция „Иноваци и конкурентоспособност“ към главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“, която е управляващ огран на Програмата за иновации и конкурентоспособност и е структура за наблюдение и докладване по ПВУ, работи изключително слабо. „Съвсем очевидно е, че там не полагат никакви грижи и няма организация за това работата да върви възможно най-бързо и оптимално, коментира той. – Веднага ще подкрепя с пример това мое твърдение. Изключително голямо е забавянето на програмата за кръговата икономика, по която половин година не успяваха да сключат договори с малките и микро предприятия. Това се случи едва преди броени дни. Две са причините за това забавяне – некомпетентност на настоящото ръководство и безхаберие и липса на каквото и да е желание да бъде помогнато на българския бизнес. И в двата случая мярката, която би довела до промяна, е една – смяна на ръководителите, които работят неефективно“.

Станислав Младенов добави, че е подобно положението и с програмата за внедряване на възобновяеми енергийни източници за собствени нужди за битовите потребители. „Това е широко прокламираната от правителството програма за ВЕИ-та за къщи, обясни той. – Дизайнът на тази програма беше направен изключително неправилно, оценката отдавна е зациклила и изобщо не е ясно кога ще има първи резултати по нея. Същото важи и за програмата за т. нар. адаптирана работна среда на Министерство на труда и социалната политика. По нея има наистина много проекти, а оценяването им продължава вече шести месец и краят не се вижда. Провалът на служебното правителство по ПВУ наистина е съвсем очевиден и трябват спешни мерки в две посоки – обновяване на кадровите състави и на ръководството на структурите за наблюдение и докладване на оперативните програми и подобряване на дизайна на самите мерки и на процеса на оценка. Всичко това е въпрос на организация и добро управление. Преди 3 години видяхме, че е възможно да се справим с изискванията. Тогава процесът вървеше гладко и усвояемостта на средства беше много добра. Експертите обаче бяха сменени и това доведе до огромното забавяне и съответно до провала, който със сигурност, за съжаление, предстои“.

Станислав Младенов отбеляза също, че по всички теми, свързани с енергийната ефективност България бележи редица неуспехи. „Процедурата за енергийна ефективност за частни бенефициенти от Министерството на регионалното развитие и благоустройството не покри очаквания интерес от страна на гражданите, каза той. – Причината е в условията за кандидатстване, които бяха изготвени. Те стесняват ветрилото от потенциални кандидати. Това пък автоматично генерира излишъци, които връщаме на Брюксел. А защо тези излишъци да не остават в българската икономика?! За да ги запазим, трябва да обърнем поглед към общините. Да видим къде с големи инфраструктурни проекти можем да компенсираме тези дефицити“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *