Продължава продажбата на райски газ

Проверки на РЗИ, полицията и Агенцията по храните е извършена през изминалата седмица в Благоевград. Една от целите е била установяване на продажбата и употребата на райски газ.

Но въпреки многобройните сигнали, нарушения така и не са констатирани. Наша проверка обаче показва колко е лесно непълнолетно лице да си купи балон с райски газ в нощно заведение.

Намираме се в едно от най-посещаваните нощни заведения в Благоевград. Часът е три след полунощ. Успяваме да си купим балон със забранения райски газ срещу 5 лева. 16-годишните момчета до нас – също.

„Да, те знаят какво може да причини райският газ. Може да води до омайване, до загубване на равновесие, повръщане, сърцебиене, стига се до припадъци.Но въпреки това използват“, каза Магделена Рахова, председател на Общински съвет по наркотични вещества – Благоевград, пред БНТ.

Въпреки засилените проверки през лятото, специалистите признават, че е почти невъзможно да се установи и да се докаже продажбата и употребата на райски газ в дискотеките.

„Аз там не разполагам със специален инструмент за проверка. Мога да констатирам само на момента, но как да докажа, че вътре в балона има такова нещо. Тоест необходима си е лаборатория. Необходими са тестове, с които да се докаже на момента“, посочи Бианка Равначка, началник Отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“.

„Контролът се извършва само в производствените предприятия, в които се използва този диазотен оксид и в заведенията за обществено хранене“, каза д-р Калина Милушева, директор на ОД „Агенция по храните“ – Благоевград.

Собственици на нощни заведения не само че нарушават закона, но и трупат солидна печалба, върху която не плащат данъци.

„Това е едно вещество, към което се обръщат младите хора, защото се налага като мода, и единственото полезно нещо е печалба за тези, които разпространяват“, заяви Магделена Рахова, председател на Общински съвет по наркотични вещества – Благоевград.

„Винаги има някой, който използва тези възможности за това да продаде, говоря за нелегална вече продажба. Най-потърпевши са децата ни“, мисли Бианка Равначка, началник Отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ към РЗИ-Благоевград.

От влизане в сила на забраната на продажбата на райски газ, в Благоевградска област са глобени само 2 юридически лица. Нарушения при физически лица така и не са доказани.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Автор: ИА Фокус

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *