Руският президент изрази увереност, че ще победи в Украйна и без ядрено оръжие

Владимир Путин не изключва промени в руската ядрена доктрина, която определя условията, при които подобни оръжия могат да бъдат използвани, предаде Ройтерс.

„Имаме ядрена доктрина и в нея е записано всичко. Използване на ядрено оръжие е възможно при изключителни, само при изключителни случаи, когато суверенитетът и териториалната цялост на страната са застрашени. Не мисля, че такъв случай е настъпил. Няма такава необходимост, но доктрината е жив инструмент. Ние внимателно наблюдаваме какво се случва по света и около нас и не изключваме внасяне на промени в тази доктрина“, отбеляза той.

В разговор с журналисти по време на Икономическия форум в Санкт Петербург Путин посочи, че от началото на годината войските му са завзели 47 селища в Украйна. По думите му, Русия не се нуждае от ново мобилизация, тъй като за същия период във въоръжените ѝ сили са постъпили доброволно над 160 хил. души.

Руският президент изрази увереност, че ще победи в Украйна и без ядрено оръжие и допълни, че понастоящем не вижда условия, които да налагат използването му, което е най-силният сигнал досега от Путин, че няма да има ядрен удар, съобщава Ройтерс.

Той обаче предупреди:

„Ако, не дай боже, се стигне до някакви удари, то всичките трябва да си дават сметка, че Русия разполага със система за ранно предупреждение при ракетно нападение. Северните щати също имат. Другаде по света такава развита система няма. В Европа няма такава развита система за предупреждение. В този смисъл европейците са малко или много беззащитни“.

 

По публикацията работи: Явор Римски

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *