Талкът е класифициран като вероятно канцерогенен продукт от СЗО

Талкът е класифициран като вероятно канцерогенен продукт от Световната здравна организация (СЗО), съобщи АФП.

СЗО вече класифицира акрилонитрила, който се съдържа в полимери, като канцерогенен.

Експертите от Международната агенция за изследване на рака публикуваха резултатите от изследванията си в петък в сп. „Лансет онколъджи“. Според тях талкът, който е естествен минерал, добиван в редица региони по света, „вероятно е канцерогенен“ за човека предвид ограничените доказателства за въздействието му върху хора – рак на яйчниците, и достатъчно много доказателства при лабораторни животни. Въздействието в работна среда е при добив, стриване, третиране с талк, производство на продукти, които го съдържат. При населението като цяло излагането на въздействието на талка е при употребата на козметика и пудра за тяло, съдържащи талк.

Въпреки това експертите не изключват възможността някои данни да показват инцидентно нарастване на случаите на рак. Оценката на въздействието не включва талк, замърсен с азбест, но такова замърсяване не може да бъде изключено в част от случаите на хора, изложени на въздействие.

През юни фармацевтичният гигант „Джонсън енд Джонсън“ постигна съгласие с правосъдието в 42 американски щата по дело за талк, станал причина за ракови заболявания, припомня АФП.

Изследвания, публикувани през януари 2020 г. за състоянието на 250 000 жени в САЩ, не намериха статистическа връзка между третирането с талк в областта на гениталиите и риска от рак на яйчниците, припомня АФП.

През 70-те години започват притесненията около замърсяването на талка с азбест, тъй като те се срещат често в близък контакт в природата. По-късно изследванията се фокусират върху риска от рак на яйчниците при употреба на талк.

СЗО вече класифицира като канцерогенен за човека акрилонитрила, който е летливо органично съединение, използвано предимно в полимерите. Това решение се основава на „достатъчно доказателства за рак на белите дробове и „ограничен брой доказателства“ за рак на пикочния мехур при мъжете, се казва в оценката на Международния център за изследване на рака.

Тези полимери се съдържат във влакната на дрехите, килимите, опаковките на хранителните продукти, автомобилните части.

Акрилонитрилът присъства и в цигарения дим. Замърсяването на въздуха също води до излагане на човека на въздействието на съединението.
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

По публикацията работи: Елка Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *