Тръгват данъчни хайки по курортите на морето

Националната агенция за приходите започва лятната си контролна кампания за спазване на данъчното и осигурително законодателство по българското Черноморие, съобщиха от ведомството. Над 6000 проверки са планирани до края на сезона, като в тях ще се включат и командировани фискални инспектори от вътрешността на страната. Ще се проверяват ресторанти, нощни заведения, магазини, атракциони, паркинги, борси и тържища, които снабдяват хотелите с храни и напитки. Под активно наблюдение вече са поставени стотици обекти по крайбрежието, казаха от НАП.
Данъчните ще прилагат способът „таен клиент“, за да хващат нарушители. Те ще правят и явни наблюдения, при които за определен период от време ще се проследяват продажбите и резултатите ще се сравняват с предходни периоди. От НАП ще използват дистанционната връзка на всеки касов апарат със сървърите на приходната агенция, за да установят рискови търговци, чиито продажби значително се различават от обичайните.
По време на кампанията ще се следи и дали сезонните работници имат договори, регистрирани в НАП, както и дали работодателите им ги осигуряват на реалното им възнаграждение.
От приходната агенция напомнят, че потребителите имат право да задържат плащането към търговеца до получаването на касова бележка. Това стана възможно след промяна в Закона за ДДС (в сила от 1 януари 2024 г.), която цели засилване противодействието на укриването на приходи и на нелоялната конкуренция, както и гарантирането на потребителските права. Гражданите могат да осъществяват контрол върху отчитането на приходите и като използват мобилното приложение на приходната агенция – NRA Mobile, което сканира QR кода върху бележката.
Ръст на пътуванията на българските граждани в чужбина, но и на посещенията на чужденци у нас през месец май 2024 г. отчитат данните от НСИ. Сравнението е спрямо същия период миналата година.
Пътуванията на български граждани в чужбина през май са 4,6% повече от май 2023 г. Най-голям брой са пътуванията към Турция. На второ място е Гърция. На трето място е Румъния. Следващи в класацията като най-посещавани страни от българите са Германия, Северна Македония, Италия, Австрия, Испания и Франция.
През май 2024 г. посещенията на чужди граждани в България са с 6,6% повече в сравнение със същия месец на предходната година. Най-много посещения в България са реализирали гражданите от Румъния. На второ място са пътуванията от Турция, а на трето от Гърция. Следващи в класацията са Украйна, Германия, Сърбия, Обединено кралство, Северна Македония, Полша и Франция.

Туроператорите очакват ДДС ставката в туризма да остане на 9%

Българските туроператори и турагенти все още очакват разумът да надделее и със сформирането на новата парламентарна комисия по бюджет да бъде преразгледан Законът за данъка върху добавената стойност и диференцираната ставка от 9 на сто ДДС за общата туристическа услуга да действа до края на тази година, а не както през декември миналата година беше прието с промени в ресорния закон – до 30 юни 2024 г. включително. Това заяви пред БТА председателят на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) Димитрина Горанова. 9-процентната ставка на ДДС отпадна от вчера. Ако не бъдат удовлетворени исканията на туроператорите, те ще трябва да доплащат стотици хиляди левове от разликата до 20%, защото пакетите за почивка са продадени при действаща ставка от 9 на сто още миналата година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *