Ще осигурим навременна и адекватна помощ на хората с увреждания с нови изменения в закона

Група народни представители от „Възраждане“ внесоха законопроект за изменение и допълнение на Закона за личната помощ.

Според данни на НСИ средно годишно около 1000 души с трайно намалена работоспособност – вид и степен на увреждане над 90%, се оказват в ситуация на незабавна необходимост от чужда помощ, без тя да фигурира в решенията от ТЕЛК. Това са хора, пострадали при инциденти, катастрофи, тежки инфаркти и инсулти и други причини, при които здрави хора или с по-ниска степен на увреждане изпадат в тежко здравословно състояние и имат нужда от лична помощ, поради невъзможността да се погрижат сами за себе си. В тези ситуации пострадалият много често се налага да чака с месеци, за да получи ТЕЛК решение и да му се определи нуждата от чужда помощ.

 

„С този законопроект се надяваме да  се осигури адекватна и навременна лична помощ за всеки човек, изпаднал в такава ситуация. Ако лицето вече е подало заявление до ТЕЛК за влошено състояние и необходимост от чужда помощ, да има право да получи такава още  при представяне на етапна епикриза от лекуващ лекар. По този начин личната помощ ще се предоставя незабавно и в срок до излизане на решението на ТЕЛК.“, каза пред журналисти един от вносителите на законопроекта – народният представител Георги Георгиев от грпата на „Възраждане“.

 

Той допълни, че от “Възраждане” ще се борят в пленарна зала,  лицата с най-тежки увреждания да имат право на до 72 часа месечно лична помощ, предназначени за ползване през празнични и почивни дни, предоставена от втори личен асистент на трудов договор. На този тип лична помощ право  имат лицата, навършили 16 години.

 

„Тези промени са необходими, защото хората с увреждания с предписана чужда помощ се лишават от нея през почивните дни. Ясно е, че този човек няма как да се погрижи за себе си през съответния  период.“, каза още Георгиев.

 

Предложените промени  подкрепят също така усилията на държавата да намали риска от домашно насилие и злоупотреби, доколкото личната помощ се предоставя в ежедневието най-вече в домашната среда на лицето-ползвател. За постигането на това парламентарната група на “Възраждане” предлага  настоящият чл. 25 (1) от Закона за личната помощ да бъде изменен, а асистентът да отговаря на определени условия. Асистенти да не могат да бъдат лица, които са поставени  под запрещение,  лице с увреждания с издадено решение от ТЕЛК с чужда помощ, осъждано лице за престъпление от общ характер, лице с наложени мерки като извършител по Закона за защита от домашно насилие, лица вписани в Регистъра на педофилите и в Регистъра на насилниците по Закона за защита от домашно насилие, като последните две условия важат от момента на създаване на съответните регистри.

 

За осигуряване на възнаграждението на асистентите до 6 месеца до излизане на новото ТЕЛК решение за лицата-ползватели ще са необходими до 7 000 000 лева допълнителни средства. А около 80 000 000 лева трябва да се отпуснат за осигуряване на възнагражденията за втори личен асистент. Тези средства ще бъдат заплатени от бюджета на общините.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *