Турция издържа на австрийската обсада и се класира за четвъртфиналите

Турция спечели с 1:2 срещата от осминафиналите срещу Австрия и се класира напред на Евро 2024.

Мерих Демирал стана необичайният герой за Турция с двата си гола.

Централният защитник на Ал-Ахли се разписа след само 58 секунди и след час игра се извиси с глава, за да удвои преднината на Турция.

Михаел Грегорич бързо върна един гол за Австрия и само зашеметяващо спасяване на Мерт Гюнок отказа Кристоф Баумгартнер от драматично изравняване дълбоко в продължението на мача.

Турция се изправя срещу Нидерландия в четвъртфиналите в Берлин в събота.

Австрия се очертаваше да стигне далеч, след като оглави група, включваща Франция и Нидерландия.

Отборът на Ралф Рангник разгроми Турция с 6:1 в приятелска среща през март, но този път не успя да се съвземе от кошмарното начало.

Арда Гюлер от Реал Мадрид беше постоянна заплаха за австрийската отбрана и още в първата минута предизвика хаос при изпълнение на корнер.

Изчистването на Баумгартнер от голлинията попадна в съотборника му Щефан Пош, а вратарят Патрик Пентц изтърва топката и тя попадна в Демирал, който я заби в покрива на вратата за втория най-бърз гол в историята на Европейското първенство.

Шумните фенове на Турция избухнаха в оглушително празненство.

Треньорът на Турция Винченцо Монтела заяви, че отсъстващият капитан Хакан Чалханоглу, който бе отстранен от игра, е „незаменим“.

Гюлер обаче пое отговорността в ролята на плеймейкър и едва не направи зашеметяващ втори гол за своите с дързък опит от средата на терена, който премина встрани.

Откакто Рангник пое ръководството на Австрия преди две години, само Португалия, Испания и Нидерландия имат по-висок процент победи в европейския футбол.

Бившият шеф на „Манчестър Юнайтед“ направи две промени на полувремето, включително вкарването на Грегорич, който отбеляза хеттрик, когато страните се срещнаха преди три месеца.

Рангник получи желаната реакция, когато Австрия започна да пробива турската защита.

Гюнок се разпростря блестящо, за да откаже Марко Арнаутович при ситуация един на един, а Конрад Лаймер от Байерн Мюнхен не успя да завърши прекрасен пробив през центъра.

Въпреки това те не успяха да си вземат поука от корнера на Гюлер, тъй като Демирал вкара още едно хубаво подаване.

По този начин 26-годишният футболист стана първият европейски защитник, който вкарва два пъти в елиминационните етапи на голям турнир след Лилиан Тюрам за Франция на Световното първенство през 1998 г.

Седем минути по-късно Австрия се върна в мача.

Пош отклони ъгъла на Марсел Сабицер, за да може Грегорич да вкара.

Проливният дъжд не успя да заглуши сензационната атмосфера в Лайпциг, а огромното емигрантско население на Турция в Германия отново го направи като домашен мач за хората на Монтела.

Нажежената атмосфера се вгорчи, когато Сабитцер бе ударен от предмет, хвърлен от тълпата, докато се готвеше да изпълни корнер.

Барис Алпер Йълмаз не успя да вкара трети гол за Турция, след като Пентц спаси в продължението на мача.

Това едва не се оказа решаващо, тъй като след това Гюнок трябваше да направи забележителна намеса, за да предотврати удар с глава на Баумгартнер в далечния ъгъл.

Но Турция устоя на атаките на Австрия и достигна до четвъртфиналите на голям турнир за първи път след Евро 2008. | БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *