4 юли. Как американците отбелязват празника си .

Съединените американски щати (САЩ) отбелязват националния си празник, Деня на независимостта, на 4 юли. На този ден през 1776 г. Конгресът ратифицира Декларацията за независимостта. С нея официално се обявява отделянето на 13-те колонии от властта на Британската империя, а през 1870 г. Конгресът обявява 4 юли за федерален празник.

Американците празнуват със събития на открито и събирания на приятели и семейства, но едва ли празникът ще им се стори приятен предвид купища неуредици в страната.

За Деня на независимостта на много летища в САЩ настъпи хаос поради струпване на пътници. Отменяха се полети, ситуацията се усложнява допълнително от високите цени на горивата.

Почти 15 000 отменени полета в празничните почивни дни. В петък, първия от най-натоварените преди Деня на независимостта повече от 2,46 милиона души са преминали през летищата в САЩ.

Пътуванията се завръщат към нормалното ниво, но авиокомпаниите не изглежда да имат готовност за това. След пандемията това е рекорден брой пътуващи за един ден и премахнати от графика 50 полета само на „Юнайтед еърлайнс“ на летище Нюарк поради ремонт на летището и недостиг на персонал. Но премахнатите, отменени полети и закъснения не са само там и не засягат само вътрешните линии.

На международното летище „Джон Ф. Кенеди“ в Ню Йорк само в събота – със закъснение са били 36 процента от излитанията или общо 247 полета.

Нарастващо търсене  срещу недостиг на персонал, високи  цени на горивата и хаос по летищата. Така изглежда картината в момента. И докато авиокомпаниите хвърлят вината за проблемите с персонала върху Федералната авиационна администрация, от Администрацията казват, че компаниите не могат да се оправдават с това, след като са получили десетките милиарди долари за стимулиране, а докато те си прехвърлят вината пътниците продължават да чакат по летищата.

Столицата Вашингтон се задъхва

В страна традиционно се очакват паради и заря като в американската столица ще се състоят и събития, които бяха отменяни през изминалите две години заради пандемията от Covid-19.

Във Вашингтон очакванията са за множество хора, задръствания и огромни закъснения на метрото. Освен малките паради по райони, тук в началото на деня ще се проведе и Националния парад за Деня на независимостта, както и фестивал.

В следобедните часове е завръщането на концертът A Capitol Fourth на западната поляна на Капитолия. Очаква се районът от Капитолия от Мемориала на Линкълн да е изпълнен с хора, като се предвижда специален пропускателен режим и затворени зони. Фойерверките, които се очаква да са около 20 минути са планирани за малко след 9 вечерта местно време.

Президентът Джо Байдън по програма се връща във Вашингтон от Кемп Дейвид в следобедните часове като той заедно с първата дама ще е домакин в Белия дом на барбекю за военнослужещи и техните семейства.

Това ще е вторият 4 юли за Байдън в ролята му на президент в една важна за него година, през която са междинните избори. През ноември американците гласуват за Конгрес. На вота ще се гледа и като оценка на управлението на Байдън с възможност за загуби за партията му. Демократите може да пострадат, заради приеманите със смесени чувства предприети от Байдън стъпки за справяне с предизвикателства като инфлацията и събития на международната сцена като изтеглянето на американските войски от Афганистан.

Според допитване на Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research рейтингът на президента е 39% в сравнение с 59% процента преди година.

Празникът

На 4 юли през 1776 г. във Филаделфия, на конгрес с участието на 13 колонии, е подписана американската Декларация за независимост, подготвена от Томас Джеферсън. Оттогава денят се отбелязва като Ден на независимостта на САЩ и е национален празник на страната.

По това време жителите на 13 британски колонии, разположени край източното крайбрежие на днешните Щати, водели война с английския крал и парламент. Войната започнала през 1775 г. Тя се водела за освобождение на американските земи от английското колониално робство. Тази теза била точно формулирана в Декларацията на независимостта, подписана от управниците на колониите. За пръв път в този документ колониите били наречени Съединени Щати на Америка. Така се родили Щатите като свободна и независима страна.

Съгласно Декларацията САЩ са федеративна република, начело на която стои президент, избиран за 4 години, като той има право само на 2 мандата. Основният документ е действащата от 1787 г. Конституция. Законодателната власт в САЩ е в ръцете на Конгреса, съставен от две палати – Сенат и Палата на представителите.

На 4 юли се отбелязва и годишнина от даряването (1884 г.) от народа на Франция на народа на САЩ на „Статуята на свободата“ (висока 92 м, с тегло 255 т, създадена от скулптора Фредерик Огюст Бартолди и инженера Густав Айфел).

Standartnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *