6 деца са в болница в Плевен заради бисквити с канабис

За последните две денонощия в Клиниката по токсикология към УМБАЛ „Д-р Г. Странски“ в Плевен са хоспитализирани 7 деца на възраст от 4 до 14 год., 6 от които с прием на бисквити, съдържащи тетрахидроканабинол ТНС /канабис/, и едно дете с прием на наркотичен опиат и кокаин.

Децата са приети с тежко общо състояние и количествени и качествени нарушения в съзнанието. Предприето е реанимационно, детоксично и специфично лечение. В момента децата са със стабилни жизнени показатели, но сънливи.

Уведомени са органите на МВР, отдел „Закрила на детето“ и Детска педагогическа стая. Води се разследване по случая.

Екипът от лекари в Клиниката по токсикология призовават родители и деца да бъдат внимателни.

„Ние, лекарите токсиколози, сме дълбоко загрижени за последните случаи на отравяне с бисквити, съдържащи канабис, които са били предложени на деца от непознати. Това е сериозен проблем, който изисква нашето внимание и действия“, алармира доц. д-р Евгения Бързашка, началник на Клиника по клинична токсикология, цитирана от БНТ.

По-късно БНТ обяви, че майката на някои от децата – жена на 23 години, също е в болницата. Приетите са в тежко общо състояние, но са стабилизирани и няма опасност за живота им. Разследването на полицията дотук е установило, че майката е донесла 2 кутии бисквити у дома. Дала ѝ ги друга жена, която тя познава. Срещнала се с нея, докато обикаляла контейнерите.

Бисквитите не са български. В момента се установява как са влезли в страната и коя е жената, която ги е дала за децата.

В някои европейски страни като Чехия и Нидерландия се произвеждат бисквити с канабис, които се продават свободно. В много случаи продуктът може да се намери и в интернет. По думите на близки на децата бисквитите са попаднали в тях от непозната жена, която ги почерпила, разказва Нова тв. На опаковката на бисквитите има препоръка ¼ от една бисквита да се използва от пълнолетен човек. В случая обаче някои от децата са изяли по една или две, което е довело до временна опасност за живота.

Междувременно читатели на „Сега“ алармираха, че същите продукти се продавали на пъпа на София (кафене за алкохол и цигари 24/7). На витрината даже имало опаковки с лика на Ескобар. „На въпросите ми преди време персоналът заяви съвсем убедено, че това било законно… Пратих няколко сигнала, но безрезултатно. Даже направиха ремонт и направиха обекта още по-внушителен!“, разказа читател.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Сега“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *