„Зоната“, кето режим, средиземноморска диета… тенденциите при хранителните режими се променят непрекъснато и могат да варират от една крайност в друга. Начинът на хранене е тема, която засяга не само тези, които искат по-стройна фигура, но и онези, които имат здравословни проблеми или се стремят към по-устойчив и балансиран живот. Защо генетиката на човека има важна роля при избора на режим, кой от тях е най-балансиран и какви опасности крият диетите? „Дневник“ разговаря с Александра Райчева, регистриран нутриционистичен терапевт и натуропат, член на Британската асоциация за нутриционистична терапия.
Ако трябва да говорим за най-актуалните тенденции в хранителните режими, според Александра Райчева, от една страна, веганските и растителните диети остават силно разпространени, наблягайки на хранене с минимални или никакви животински продукти, а от друга, диетите с ниско съдържание на въглехидрати, които са все по-популярни. Тук могат да бъдат изброени кето режимът, „Зоната“, палеодиетата и лъвската диета. „Тези два полюса са доста разнопосочни, но определено демонстрират желанието на хората да се чувстват здрави и да изглеждат добре“, казва тя.