Повече от 30 години Троян и регионът са домакини на „Български фестивал на сливата“. По традиция това събитие привлича хиляди, показвайки забравен бит, култура и поминък, свързани именно с този плод.
Днес около 11 часа ще започне варенето на сливова ракия в Троян. Това е един от най-старите кулинарни празници в България. За около един час трябва да се получи хубава троянска сливова ракия. По традиция тя се оставя да отлежи в бъчва, а после се пресипва в керамични съдове, изработени и изрисувани ръчно.
„Кандидатстваме за ЮНЕСКО. Троянската керамика е уникална и трябва да бъде съхранена и предадена на поколенията. Ще покажем това уникално произведение на изкуството на света, заедно със сливовата ракия, разбира се“, заяви Донка Михайлова, кмет на Троян.
Нова телевизия, „Събуди се“