Печена тиква на килограм – есенен хит по улиците

В сезона на тиквите и тиквениците, печената тиква на килограм е сред най-предлаганите и купувани продукти по улиците на градове и села, видя репортер на БГНЕС. Макар отиващата си година да бе изключително плодородна за фермерите, два пъти по-плодородна бе за производителите на тикви от всякакви сортове.

На пазара в столичния „Младост“ килограм печена тиква върви по 8 лева, изпечена и нарязана на парчета. Готова за консумация тиква се продава и на няколко места в столичния пазар „Красно село“, като там килограмът върви по 6.50 лв.

Традиционно наесен пазарите са изпълнени с плодове, събирали лятното слънце – радост за очите за всеки, който има желание и възможност да прави зимнина – грозде, райски ябълки, нар – който в последните години се отглежда масово у нас заради затоплянето и климатичните промени; дюли, подходящи за компот и сладко, дори и малини, чиято цена надхвърля 30 лв. за килограм.

В сезона на туршиите зарзаватът отбелязва ръст – например, прясното зеле сорт „Кьосе“ на пазара в „Младост“ се търгува по 2.50 лв. килото, въпреки че на много места може да бъде намерено и на цена под лев за килограм. Червеното зеле, ползвано най-често като оцветител на саламурата на киселото бяло зеле върви по 3 лв. килограма. Чорбаджийските чушки са по 4 лв.

БГНЕС припомня на желаещите да слагат кисело зеле да бъдат много внимателни със сортовете зеле. Независимо какво пише на етикета на стоката, ви препоръчваме при покупка на зеле да обръщате зелето с кочана нагоре. Кочанът трябва да е бял и твърд, да няма наранявания или мухъл. Пребройте листата, които излизат от кочана – ако от него излизат 5 броя жилки на листа, значи сортът е кьосе. Този сорт се отличава с по-голяма рехавост на листата, което позволява при консервиране маринатата да проникне по-дъброко, а листата пък остават достатъчно здрави за сармите на коледната трапеза. Другият подходящ сорт за зимнина е българският сорт Балкан, който е значително по-тежък на тегло на зелката, и има отличително по-тъмен цвят. Той е подходящ за царски туршии, тъй като се слага нарязан на лентички. IБГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *